«Πατατα-τράκ» σε κόμματα, μεσάζοντες O πατέρας του κινήματος της πατάτας.

10 Μαρτίου 2012
IMG_0585

Της Μαριλης Μαργωμενου
εφημ. Καθημερινή 10/3/2012

Ο Ν. Σμολοκτός δεν μπορούσε να τις βλέπει άλλο και να μην τις έχει. Τα παιδιά του τις λάτρευαν. Ηταν όμορφες, κίτρινες σαν το χρυσάφι, και ζήλευαν που τις είχαν τα άλλα παιδιά. Εκείνο το πρωί του Δεκέμβρη, ο Ν. Σμολοκτός αποφάσισε πως κάτι πρέπει να κάνει. Ηταν το πρωί που ξεκίνησε ο πόλεμος της πατάτας.IMG_0585

Ποιος να το έλεγε πως ένας πρόεδρος πολυτέκνων από τη Δράμα θα μπορούσε να αναστατώσει χωράφια και λαϊκές, να ξεσηκώσει αγρότες και λαχαναγορίτες; Και όμως, από την ημέρα που ο Ν. Σμολοκτός συμφώνησε μ’ έναν παραγωγό στα 25 λεπτά το κιλό και τα ευτυχή παιδιά του συλλόγου του έμαθαν τι θα πει ογκρατέν και γιαχνί, ήταν θέμα χρόνου να μετατραπεί η χώρα σε χωράφι. Να ξεκινήσει, δηλαδή, το… «πατατα-τράκ». Στον μακρύ δρόμο προς τη φριτέζα, οι πατάτες θα έβρισκαν εμπόδια που κανένα γεώμηλο δεν βρήκε ποτέ.

Από νωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προλάβει να εκδώσει ανακοινώσεις που, αν τις διάβαζε κανείς, θα πίστευε πως οι πατατοπαραγωγοί σήκωσαν ήδη στην Αγία Λαύρα λάβαρο κυματιστό, σαν τα τσιπς στις διαφημίσεις. Αλλά η πατατοσαλάτα άρχισε να κόβει με το που μπήκε στο μπολ το ΚΚΕ. Με μια πύρινη ανακοίνωση κατευθείαν από το Σπίτι του Λαού, οι περιπλανώμενες πατάτες κατηγορήθηκαν πως συμμετέχουν σε «ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας», η οποία αποτελεί «συνέχεια του άθλιου εμπαιγμού» που στήθηκε από τους «μεγαλοεπιχειρηματίες και την κυβέρνηση». Οι πατάτες καταδικάστηκαν να ξαναθαφτούν στα χωράφια τους, γιατί, όπως είπε το ΚΚΕ, «εμείς δεν καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες» – μόνο αληθινές πατάτες!

Καθώς σε εφημερίδες και κανάλια όλοι αναρωτιούνταν μήπως φυτρώνουν παραισθησιογόνους πατάτες στον Περισσό, τα άλλα κόμματα βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τους συντρόφους του ΚΚΕ πουρέ. «Λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ακτιβιστική κίνηση» υπερθεμάτισε η ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ, σαν τον Ηρακλή Πουαρό, διαπίστωσε πως «κάποιοι ενοχλούνται από το κίνημα της πατάτας»! Ακολούθησε η βουκολική συμμετοχή της ΔΗΣΥ: «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και κόψτε τα αγριόχορτα των καρτέλ»! Οι οποιούχες πατάτες είχαν μόλις φτάσει από το περιβόλι έξω από το σπίτι του λαού, στις αρχές της Συγγρού…

Και ενώ τα επιτελεία των κομμάτων έψαχναν ατάκες για τη συνέχεια του σίριαλ «η πιο καλή πατάτα είμ’ εγώ», εκεί έξω συνεχιζόταν ο διαγωνισμός για τη «Miss Πατάτα» από τη Θήβα ώς την Κύπρο. Και έτσι μάθαμε πως, για να αξίζει σε μια πατάτα να της τραγουδήσει ο αγρότης το «Εμείς Ευρώπη και εσείς στο Νευροκόπι», πρέπει να είναι της ποικιλίας «αγκρία», όχι «μπάμπα» ή «σπούντα».

Διαβεβαιώσεις

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, η φυλή των πατατοπαραγωγών είχε γίνει ημι–αγκρία καθώς στα δελτία λασπωμένοι αγρότες εμφανίζονταν με γυαλιστερό μάτι: «Με απειλούν, αλλά εγώ αντέχω!», άκουγε ο τηλεθεατής μασουλώντας πατατάκια. «Τις έχουν βάλει στο χώμα τις πατάτες, να μαυρίσουν!», φώναζε ο μεσάζων. «Εχουνε καρκίνωμα, σας λέω!».

Κάπου εκεί ο υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας, σαν γιατρός της πατάτας, βγήκε να διαβεβαιώσει τους πατατοφάγους πως οι αγαπημένες τους δεν είναι καρκινοπαθείς. Αλλά και πριν απ’ αυτό, 30 δήμοι στην Αττική ήδη πουλούσαν πατάτες. Μόνο στην Παλλήνη, 12.000 πολίτες μπήκαν στο site για να πάρουν e-πατάτα. Και έπεσε ο σέρβερ! Εν τω μεταξύ, στο Μαρούσι πωλείται ήδη λάδι χωρίς μεσάζοντες, στην Πιερία το αλεύρι ετοιμάζεται για επανάσταση, το ακτινίδιο καιροφυλακτεί και το αρνί παραμονεύει.

Βλέποντας όλα αυτά, η Α. Παπαρήγα την Τετάρτη μαλάκωσε σαν την οφτή πατάτα και είπε πως «έπρεπε να είναι πιο αναλυτική η πρώτη μας ανακοίνωση». Αλλά το γεγονός παραμένει. Στην εποχή της ειρήνης, η πατάτα στη λαϊκή είχε 60 λεπτά το κιλό. Μεσα τη φωτιά του πολέμου, πωλείται 30 λεπτά από τον παραγωγό. Δηλαδή, στα πέντε κιλά τον μήνα που θα αγοράσει μια οικογένεια, θα κάνει 1,5 ευρώ οικονομία. Με τα οποία μπορεί να αγοράσει μία ολόκληρη σοκολάτα από το περίπτερο, για επιδόρπιο. Και καλή τους όρεξη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_10/03/2012_475326 

alt