Στo μικροσκόπιο των ελεγκτών οι Δήμαρχοι των μονιμοποιήσεων

10 Φεβρουαρίου 2014

Στo μικροσκόπιο των ελεγκτών οι Δήμαρχοι των μονιμοποιήσεων

Το «πάρτι» των προσλήψεων στους Δήμους και η μονιμοποίηση μέρους αυτών, με τη χρήση του Προεδρικού Διατάγματος 64/2004 ή κατά “αυτοδιοικητικόν κόσμον” «διάταγμα Παυλόπουλου», βάσει του οποίου μπορούσαν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν συνολικό χρόνο απασχόλησης 24 μήνες, με μία τουλάχιστον ανανέωση σύμβασης ή 18 μήνες εργασίας, με τρεις ανανεώσεις συμβάσεων, οι οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν χρόνο διακοπής μεγαλύτερο των τριών μηνών μεταξύ τους, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. 
Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. πως, Δήμαρχοι εκμεταλλευόμενοι το «διάταγμα Παυλόπουλου», άλλαζαν τις συμβάσεις συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων, προκειμένου να τους μονιμοποιήσουν, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο για μονιμοποίηση χρόνο, οδήγησε τους Ελεγκτές να φανούν λίγο… πιο έξυπνοι από τους «έξυπνους» Δημάρχους.
Έτσι, το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. θα προχωρήσει στη διασταύρωση στοιχείων με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, και συγκεκριμένα στον έλεγχο των καταβαλλόμενων ή μη… ασφαλιστικών εισφορών, κατά τις περιόδους, που οι «ύποπτοι» συμβασιούχοι φέρονται ότι εργάζονταν στους Δήμους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
Κατά τον τρόπο αυτό, εύκολα μπορούν να διαπιστωθούν οι πιθανά έκνομες πράξεις από πλευράς μερίδας Δημάρχων, αφού σε περιπτώσεις μεταχρονολογημένων συμβάσεων, οι Δήμαρχοι και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων τους, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές…
Ως εξίσου εύκολα συμπεραίνεται, οι ευθύνες σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολλές – τόσο πειθαρχικές, όσο και ποινικές… – και βαρύνουσες σε πολλούς – Δημοτικά Συμβούλια – και αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις σε πολλούς Δήμους, τρεις μήνες περίπου, πριν την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.