Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ε

10 Ιουλίου 2014

Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση του φόρουimagesφπα

Βελτιώσεις στο σύστημα παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ προωθεί η κυβέρνηση μετά τις γραφειοκρατικές ακρότητες της νομοθεσίας τις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. 
Σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει την κατάργηση της υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης του φόρου. 
Ταυτόχρονα, σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. 
Βέβαια, το όριο των ακαθαρίστων εσόδων μέχρι του οποίου θα ισχύσει η απαλλαγή είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμη με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια τα οποία και θα εξεταστούν από κοινού με την τρόικα. 
Μεταξύ αυτών είναι να απαλλαγούν οι υπόχρεοι με ετήσιους τζίρους από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων με μικρό τζίρο καθώς και αυτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στα «γρανάζια» του ΦΠΑ. 
Διαφορετικά αν ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ για το όριο των 25.000 ευρώ τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 επιτηδευματίες θα απελευθερωθούν από τον «βραχνά» του ΦΠΑ. 
Παρ’ ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναγνωρίζει πως ανάλογες απαλλαγές ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάτες του τονίζουν πως το μέτρο δεν μπορούν να φτάσει σε τέτοια υψηλά όρια απαλλαγής λόγω του βεβαρημένου της παραβατικότητας που έχει ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών. 
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ με διατάξεις του νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» που τέθηκε χθες σε διαβούλευση επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ. 
Ειδικότερα: 
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
2. Δεν απαιτείται αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση. 
3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δηλώσεις δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής ή όταν η επιχείρηση μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική της δραστηριότητα . Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος. 
4. Οι εφημεριδοπώλες, μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας. 
5. Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται. 

«Σκούπα» στα ΑΦΜ
Με άλλη διάταξη που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η απαίτηση δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και εταιρικών ανακοινώσεων ενώ χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μείνουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα οποία, για την εφορία, δεν έχουν δώσει σήμα ζωής τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται κυρίως για νομικά πρόσωπα που ενώ έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και δηλώθηκαν στο Taxis έκτοτε εξαφανίστηκαν από την εφορία και την αγορά.
Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ «μπλοκάρονται» καταθέσεις, δάνεια αλλά και σειρά από άλλες κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών οι οποίες ξεπερνούν το όριο των 500 ευρώ και οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών για να τις υλοποιήσουν.
Το μέτρο έχει ως κυρίως στόχο να απαλλάξει το δημόσιο από περιττό διοικητικό κόστος για την παρακολούθηση εταιριών χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον (για το φόβο και μόνον για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με τα στοιχεία τους) και υπολογίζεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.