Υπ.Παιδείας: Ειδική ρύθμιση για τους 140 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών
Ειδική ρύθμιση με διευκολύνσεις για τους περίπου 140 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης των οποίων η μετεγγραφή ακυρώθηκε έπειτα από προσφυγή των δύο σχολών στο Συμβούλιο της Επικρατείας προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Οι φοιτητές ξεκίνησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στήνοντας αντίσκηνα και δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν σε αυτά έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα και μπορέσουν να ολοκληρώσουν την μετεγγραφή τους στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι o αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων θα ανέλθει στο 15% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων, αντί για το 10% που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες σχολές και τμήματα.
Ως προς τα οικονομικά κριτήρια, αυτά μοριοδοτούνται με βάση το οικογενειακό εισόδημα, ενώ ορίζεται ανώτατο πλαφόν εισοδήματος στα 8.000 ευρώ. Παράλληλα, το ποσοστό αναπηρίας που περιλαμβάνεται στα κοινωνικά κριτήρια ορίζεται για τους φοιτητές των οποίων η μετεγγραφή ακυρώθηκε στο 15% από το 67% που ισχύει γενικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση προβλέπεται ότι εάν οι φοιτητές επιλέξουν να σπουδάσουν στην σχολή Αρχιτεκτονικής που είχαν επιτύχει με τις πανελλήνιες εξετάσεις πέρυσι θα τύχουν προτεραιότητας έναντι των συναδέλφων τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες σίτισης και στέγασης που προσφέρει το ίδρυμα.
Η άλλη επιλογή είναι να καταθέσουν και φέτος μηχανογραφικό δελτίο ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με βάση την περυσινή τους βαθμολογία. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται ευνοϊκή δεδομένου ότι φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές. Αυτό σημαίνει ότι για έναν φοιτητή που είχε εισαχθεί πέρυσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή κάποιου περιφερειακού πανεπιστημίου αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσει φέτος τη βάση των Αρχιτεκτονικών σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Οι 140 φοιτητές Αρχιτεκτονικής ήταν οι μόνοι από τους χιλιάδες συναδέλφους τους που δεν μετεγγράφησαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς οι Αρχές των δύο σχολών ήταν οι μόνες που προσέφυγαν στο ΣτΕ θέτοντας θέμα συνταγματικότητας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή.
«Εδώ και έναν χρόνο, είμαστε σε κινούμενη άμμο» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ένας από τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πέρυσι είχαν καταθέσει τα μηχανογραφικά τους δελτία με βάση τον νόμο που ίσχυε τότε. Δήλωσαν, δηλαδή, ως πρώτη επιλογή την Αρχιτεκτονική Σχολή κάποιου περιφερειακού ιδρύματος γνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια για να μετεγγραφούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα αναζητούσε λύση που δεν θα παραβίαζε την απόφαση του ΣτΕ και παράλληλα θα ικανοποιούσε το αίτημα των φοιτητών στην κατεύθυνση της ισονομίας. Οι ίδιοι, πάντως, έκαναν λόγο για αθέτηση υποσχέσεων. «Αυτ