ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

9 Νοεμβρίου 2016

Σε περικοπές και ενοποιήσεις επιδομάτων, πλην των αναπηρικών και των οικογενειακών, τουλάχιστον για τους φτωχότερους, θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει 760 εκατ. ευρώ και να εφαρμόσει καθολικά, από την 1/1/2

017, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, την απόφαση να αναδιαμορφωθεί τάχιστα ο προνοιακός «χάρτης» και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές που θα μειώσουν τη δαπάνη ύψους 1,793 δισ. ευρώ το 2016, χωρίς να θιγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, έλαβαν χθες, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου. Και αυτό καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και οι εκπρόσωποι των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, έχουν ζητήσει συγκεκριμένα – πλήρως ποσοτικοποιημένα στοιχεία για τη δημοσιονομικά «ουδέτερη» εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το δημοσιονομικό «κενό» που θα πρέπει να «καλυφθεί» ξεπερνά τα 400 εκατ., ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τονίζεται ότι «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 760 εκατ. και θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Αναδιάταξη

Η αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» θα γίνει με βάση την Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Η Εκθεση καταγράφει συνολικά 35 επιδόματα και προνοιακές παροχές, περιλαμβανομένων και των φορολογικών ελαφρύνσεων (βλ. πίνακα), αλλά, όπως εξηγούν στην «Ημερησία» κυβερνητικά στελέχη, θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια (μόνο για την αλλαγή των οικογενειακών επιδομάτων διατυπώνονται 4 διαφορετικά σενάρια) και οι τελικές αποφάσεις θα είναι «πολιτικές».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων με το ΚΕΑ θα γίνουν περικοπές (δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν), ενώ θα επανεξεταστεί η καταβολή επιδομάτων και παροχών που δίνονται στα μεσαία «στρώματα» χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή και χωρίς την καταβολή εισφοράς (π.χ ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ). Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως, για παράδειγμα, αναπηρικά επιδόματα. Ο Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή την «παρερμηνεία» δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό έχει «κλείσει» στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης. Αυτό που εξετάζεται από τους Θεσμούς, είναι η χρηματοδότηση του ΚΕΑ, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης…

Κατακερματισμένο σύστημα

Η Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχοντας εξετάσει τις 200 υπάρχουσες παροχές κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα, μέσα σε 120 σελίδες, προσδιορίζει κατά προτεραιότητα όσες μπορούν να επανεξεταστούν με τα οφέλη από την εξυγίανση / εξορθολογισμό και την προστασία των φτωχών νοικοκυριών. Οι παροχές έχουν αξιολογηθεί με βάση σύστημα τριών αντικειμενικών κριτηρίων: «Πρώτο κριτήριο που τίθεται είναι πραγματική ανάγκη, δηλαδή η φτώχεια και η σοβαρότητα της αναπηρίας, δεύτερο κριτήριο η ισότητα και δικαιοσύνη και τρίτο κριτήριο η αντιμετώπιση του κατακερματισμού και της επικάλυψης. Ο στόχος είναι να ?τρέχουν? μερικά μεγάλα προγράμματα με σαφώς καθορισμένους στόχους που είναι κατάλληλα σχεδιασμένα, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και να παρακολουθούνται καλά για να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα σφάλματος και απάτης».

Μείωση αφορολογήτου προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα και εκτιμά πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ «ψαλιδίζοντας» την έκπτωση φόρου στα 1.600 ευρώ. Αλλά ακόμη και έτσι εκτιμά ότι το 33% των νοικοκυριών θα παρέμενε αφορολόγητο. Η μείωση του αφορολόγητου θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.