«Οδοστρωτήρας» σε πέντε κοινωνικά επιδόματα – Στην εξαθλίωση οδηγούνται οι Πολύτεκνες οικογένειες

23 Αυγούστου 2017
images.jpg33

Περικοπές – σοκ, κυρίως στα αναπηρικά επιδόματα, φέρνει η τρίτη αξιολόγηση οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Το Μνημόνιο προβλέπει ανατροπές σε πέντε επιδόματα (αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά, μεταφορικά) μέχρι τέλους του 2017, με το ΔΝΤ να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περικοπή των δαπανών για λογαριασμό αναπηρικών επιδομάτων κατά 200 εκατ. ευρώ.

Το Μνημόνιο προβλέπει “προαπαιτούμενες δράσεις” σε τρεις μεγάλους άξονες:

-Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία Αρχή πληρωμών για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.

-Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακά, θέρμανσης, φοροαπαλλαγές, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.

– Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά, αναπηρίας, εκπαιδευτικά, στέγασης, μεταφορικά) μέχρι τέλους του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά που θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρούν “Τα Νέα”, ανάμεσα σε 113 προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εφαρμοστούν μέχρι τον Ιούλιο του 2018 στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης του Μνημονίου που ξεκινά τον προσεχή Οκτώβριο υπάρχουν εκείνα (53,68,74,75,76,97,105, 106, 107) που αφορούν τις πολιτικές κοινωνικές προστασίας.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ όλων των ΑμεΑ και κυρίως περικοπέςπρονοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και άλλων κοινωνικών, υγειονομικών, οικογενειακών και προνοιακών παροχών καθώς και περιορισμό των δικαιούχων. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Εκτιμάται ότι η μνημονιακή λογική ως προς την ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω), στα φοιτητικά βοηθήματα, της στέγασης κλπ, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους.

Επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα έχει δώσει τη δική του κατεύθυνση για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις των επιδομάτων σημειώνοντας:

-“Oι Αρχές σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα στεγαστικά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα μετατρέποντας τα υπάρχοντα προγράμματα και αναδιανέμοντας τους πόρους προς την κατεύθυνση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων προγραμμάτων (μέχρι τέλους Ιουνίου 2018)”.

-“Τα επανασχεδιασμένα προγράμματα θα ενισχυθούν παραπέρα το 2023 σαν μέρος του πακέτου ενίσχυσης της ανάπτυξης” το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση.

-Ενώ εφαρμόζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά κοινωνικά επιδόματα “παραμένουν κατακερματισμένα, ελλιπως σχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα”.