Εκτός κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ οι μισοί δικαιούχοι και οι πολύτεκνοι

18 Νοεμβρίου 2017
images7777

Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Oπως έχουμε γράψει ξανά, προβλέπονται εκπτώσεις από 22% έως και 83% στα τιμολόγια ρεύματος, τοποθετούνται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εκτιμάται πως σχεδόν οι μισοί από τους 680.000 δικαιούχους θα βρεθούν εκτός ΚΟΤ. Σύμφωνα με την εισήγηση, εντάσσονται και δύο νέες κατηγορίες, α) οι πολύτεκνοι (σ.σ. καταργείται το Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και β) οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έβαλε τις τελευταίες υπογραφές και όπως σχολιάζουν ασφαλείς πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, οι τροποποιήσεις που έγιναν από πλευράς ΥΠΕΝ είναι μικρές και δεν αλλάξουν τη βασική πρόταση της ΡΑΕ.

Αναφορικά με τις δύο νέες κατηγορίες, η Αρχή προτείνει την επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων και φιλοξενούμενων μελών μιας οικογένειας, με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο καθορίζεται και το ύψος της κατανάλωσης. Ο αριθμός τους θα πιστοποιείται μέσω της φορολογικής δήλωσης του δικαιούχου.

Οι τρεις κατηγορίες θα είναι:

• Στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα επιδοτείται η τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες για κάθε προστατευόμενο μέλος που βρίσκεται στο ίδιο νοικοκυριό.

• Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης η αντίστοιχη επιδότηση για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανεβαίνει στις 1.200 κιλοβατώρες και προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες για κάθε επιπρόσθετο μέλος.

• Σε 1.200 κιλοβατώρες με προσαύξηση ανά προστατευόμενο μέλος τις 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, διαμορφώνεται η επιδότηση για τα άτομα με αναπηρία 67% ή άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, τη μεγαλύτερη έκπτωση 83% θα λάβουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι καταναλωτές της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πάρουν πλήρη απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τρεις κατηγορίες

Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφωθούν ακόμα τρεις κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη βαθμίδα επιδότησης 1 που χρηματοδοτεί δαπάνη ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προσφέροντας έκπτωση 60% συν απαλλαγή από τις χρεώσεις δικτύου, τη βαθμίδα 2 που επιδοτεί τους λογαριασμούς με 55 ευρώ τη μεγαβατώρα και παρέχει έκπτωση 40% και τη βαθμίδα 3 που επιδοτεί με 30 ευρώ την κατανάλωση και προσφέρει έκπτωση 22%.

Σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις σε νησιά με μόνιμο πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα προσαυξάνονται τόσο για τον δικαιούχο όσο και για τα μέλη της οικογένειας που βρίσκεται στο ίδιο νοικοκυριό με βάση το Ε1 (φορολογική δήλωση). Για όσους εμφανίζουν υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης, προτείνεται να μη γίνεται η απένταξη των δικαιούχων από το Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά να μη χορηγείται για την υπερβάλλουσα κατανάλωση η προτεινόμενη επιδότηση.

Από το ΚΟΤ βγαίνουν και όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, όσοι δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και άλλο προσωπικό κ.ά. Ακόμα, εξετάζεται να απορρίπτονται όσοι έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxipnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπο