ΟΠΕΚΑ, ο νέος φορέας για προνοιακά επιδόματα

13 Φεβρουαρίου 2018

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ο νέος φορέας που αντικαθιστά τον ΟΓΑ και αναλαμβάνει συνολικά τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων και οικονομικών ενισχύσεων, τον συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη και κοινωνική ένταξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αλλά και όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με τη διαχείριση και την εκτέλεση προγραμμάτων και δράσεων για το σύνολο των προνοιακών πολιτικών του κράτους.

Ο ΟΠΕΚΑ σε συνδυασμό με τον Εθνικό Μηχανισμό των 240 Κέντρων Κοινότητας των δήμων, που πληροφορούν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του λεγόμενου ψηφιακού προνοιακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων αλλά και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα διενεργούνται θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Ο νέος φορέας θα είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος παιδιού, του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας σε περίπτωση θανάτου, αλλά και των επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες.

Παράλληλα θα διαχειρίζεται τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας αλλά και το σύνολο των προνοιακών παροχών, των οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών για την οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα τα επιδόματα για τα άτομα με αναπηρία είναι:

1. Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους.

2. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος.

3. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία.

4. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.

5. Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.

6. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

7. Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων.

8. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης.

9. Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

10. Εισοδηματική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Σε ό,τι αφορά τις προνοιακές παροχές, τις οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, αυτές είναι οι εξής:

1. Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

2. Εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών.

3. Η Κάρτα Μετακίνησης Πολυτέκνων.

4. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

5. Προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

6. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, ζουν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής -πλην ΟΠΕΚΑ- ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Ελληνες κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς και σε μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι διατηρούνται ανέπαφες στο σύνολό τους οι οργανικές θέσεις του πρώην ΟΓΑ, με το προσωπικό να διατηρεί τα μισθολογικά του κλιμάκια, τις ειδικότητες, τους βαθμούς και τις πάσης φύσης παροχές και αποδοχές που απορρέουν από την προηγούμενη κατάστασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, πρόκειται για συνολικά 275 εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχοληθούν σε εννιά κεντρικές και άλλες εννιά περιφερειακές διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών.

Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, με τον τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του να εκφράζει την αντίθεσή του προς τη σύσταση του ΟΠΕΚΑ με το επιχείρημα ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποστηρίζει ότι με τον ΟΠΕΚΑ διευρύνεται το σύστημα των Κέντρων Κοινότητας, που ανήκουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

«Αυτό που αφαιρείται πράγματι είναι η ταλαιπωρία των ΑμεΑ. Δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα πληρωθούν το επίδομά τους, δεν μπορούν να προγραμματίσουν με ασφάλεια τη ζωή και την καθημερινότητά τους, ενώ για να φτάσουν να λάβουν το επίδομα πρέπει να υπομείνουν έναν Γολγοθά γραφειοκρατίας. Τα προνοιακά-αναπηρικά επιδόματα θα δίνονται πλέον με διαφανή τρόπο, σε συγκεκριμένες και σταθερές ημερομηνίες, με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς καμία “διαμεσολάβηση” στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, από ένα έγκυρο ΝΠΔΔ που αναλαμβάνει τον ρόλο της στήριξης όλων των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα» σχολιάζουν πηγές του υπουργείου.