Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές: Ανοικτή η δοκιμαστική εφαρμογή Α’ Δήλωσης

27 Ιουλίου 2019

Τι να κάνετε στην παρούσα φάση – Αναλυτικές οδηγίες

Ανοικτή παραμένει η πλατφόρμα https://adilosi.it.minedu.gov.gr/ για την δοκιμαστική Α’ Δήλωση προτίμησης Τμημάτων των μαθητών που θα φοιτήσουν στη Γ Λυκείου, από την οποία θα προκύψουν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης (σ.σ. τα λεγόμενα “πράσινα” τμήματα που οι απόφοιτοι Λυκείου θα εισάγονται χωρίς Πανελλαδικές), παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαφάνηκε ότι προτίθεται να κάνει τροποποιήσεις επί του συγκεκριμένου σημείου του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Την εφαρμογή άνοιξε ο πρώην υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το νέο σύστημα. Τι να κάνετε στην παρούσα φάση

Στην παρούσα φάση, η εφαρμογή αυτή έχει μόνο το σκοπό της επίδειξης (demo) ώστε να πάρετε μια πρώτη γεύση για το τι θα δείτε τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, η κατανομή των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία δεν είναι οριστικοποιημένη, οπότε μπορεί να γίνουν μικρές αλλαγές.

Για να εισέλθετε στο demo, χρησιμοποιείστε τους κωδικούς εξετάσεων 20000011, 20000012, 20000013 και 20000014 για τα επιστημονικά πεδία 1, 2, 3 και 4 αντίστοιχα. Για όλους αυτούς τους κωδικούς εξετάσεων ο κωδικός ασφαλείας είναι «123».

Στο demo μπορείτε να δείτε τη μορφή της Α’ Δήλωσης αλλά δε μπορείτε να κάνετε αλλαγές, ούτε να οριστικοποιήσετε.

Οδηγίες

1. Η υποβολή της Α΄ Δήλωσης είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεσαι για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλεις, χάνεις το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Να θυμάσαι ότι οι επιλογές σου δεν είναι δεσμευτικές. Η Α΄ Δήλωση σου προσφέρει τη δυνατότητα να εισαχθείς σε κάποιο Τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά διατηρείς το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθείς το τυχόν ΤΕΠ που δήλωσες και να πας για πανελλαδικές. Στην περίπτωση αυτή η Α΄ Δήλωση παύει να ισχύει και είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

3. Πριν ξεκινήσεις την επιλογή Τμημάτων, βεβαιώσου ότι τα ατομικά σου στοιχεία είναι σωστά.

4. Στην Α΄ Δήλωση μπορείς να εντάξεις από 1 μέχρι 10 Τμήματα.

5. Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.

6. Μέχρι να οριστικοποιήσεις τη δήλωσή σου (και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής), μπορείς να την αλλάξεις όσες φορές θέλεις.

7. Μην ξεχάσεις να οριστικοποιήσεις την Α΄ Δήλωση μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, αλλιώς θα είναι σαν να μην την έκανες, με συνέπεια να μην μπορέσεις να συμμετάσχεις ούτε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

8. Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Α΄ Δήλωσης, θα γνωρίζεις αν στις επιλογές σου υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α΄ Δήλωση. Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.