O Πρόδρομος Φωτιάδης τέκνο υπερπολύτεκνης οικογένειας, Διακρίθηκε στην 38η Βαλκανική Μαθηματική Ολυ

17 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν να κατακτήσουν 2 Αργυρά και 3 Χάλκινα μετάλλια

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εξέφρασε την Παρασκευή την ικανοποίησή της για την επιτυχία των Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στην 38η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία και την Μαθηματική Εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από 6-10 Σεπτεμβρίου.
Οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν να διακριθούν σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, κατακτώντας 2 Αργυρά και 3 Χάλκινα μετάλλια. Ανάμεσα στους διακριθέντες μαθητές ήταν και ο μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Δράμα.

Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες μαθητές που διακρίθηκαν ήταν οι:
-Πρόδρομος Φωτιάδης από το Γυμνάσιο –Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας με Αργυρό Μετάλλιο
-Ορέστης Λιγνός από το Γυμνάσιο Εκπ/ριων Ελληνική Παιδεία με Αργυρό Μετάλλιο
-Δημήτριος Εμμανουήλ από το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με Χάλκινο Μετάλλιο
-Ιωάννης Δημουλιός από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη με Χάλκινο Μετάλλιο
-Γεώργιος Τζαχρήστας από το 2ο Λύκειο Ιωαννίνων με Χάλκινο Μετάλλιο. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης, υπαρχηγός ο διδάκτωρ μαθηματικός κ. Σιλουανός Μπραζιτίκος και παρατηρητής Α’ ο διδάκτωρ μαθηματικός Αχιλλέας Συνεφακόπουλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η 38η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα διεξήχθη διαδικτυακά, όπως αποφάσισε η Συμβουλευτική Επιτροπή, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, ώστε κάθε ομάδα να διαγωνιστεί στη χώρα της σε ένα εξεταστικό κέντρο. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού, πέρα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εφαρμόσθηκαν ειδικά πρωτόκολλα που είχαν σκοπό να διασφαλίσουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Διαμορφώθηκαν έτσι νέοι κανονισμοί ειδικά για τη διαδικτυακή διοργάνωση. Σύμφωνα με αυτούς, κατά τη διάρκεια της εξέτασης η διαδικασία μεταδίδονταν με ζωντανή εικόνα στη διοργανώτρια χώρα, ενώ τα θέματα εστάλησαν σε όλες τις χώρες λίγο πριν την έναρξη του διαγωνισμού.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο των στόχων της για την αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόδρομος Φωτιάδης από τις Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, είχε διακριθεί και στον τομέα της Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2020 – 2021, αφού μαζί με τον Κωνσταντίνο Ορφανίδη από το 4ο ΓΕΛ Δράμας έλαβαν επαίνους στον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. Σκοπός του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής και η εξοικείωσή τους με τις τελευταίες θαυμαστές ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων αλλά και άλλων παρατηρητηρίων καθώς και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.