«Επιταγή ακρίβειας» έως και 900 ευρώ για τους ευάλωτους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

10 Μαρτίου 2022
oikonomika

Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώσουν τα επόμενα 24ωρα τα νούμερα που έχουν αυτή την στιγμή στα χέρια τους, οι ανακοινώσεις για το έκτακτο εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στους ευάλωτους θα γίνουν εντός του επόμενου 10ημέρου.

Και όπως όλα δείχνουν -και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου-, αναφέρει το enikonomia, η «επιταγή ακρίβειας», όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός, θα κινείται στη λογική του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ

Θα προβλέπει δηλαδή καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και «διπλό» Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους με τα σχετικά ποσά να φτάνουν έως και τα 900 ευρώ.

Το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση η απαιτούμενη ρύθμιση και η «επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του Κράτους την περίοδο των γιορτών «ακούγεται» απλός.

Δικαιούχοι, είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την χορήγηση των 250 ευρώ είναι το ατομικό εισόδημα των 7.200 ευρώ. Το οικογενειακό εισόδημα των 14.400 ευρώ λειτουργεί ως πρόσθετος «κόφτης» στις περιπτώσεις που η οικογένεια αριθμεί 2 συνταξιούχους.

Τι ποσά θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση τα φτωχά νοικοκυριά

Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και τα φτωχά νοικοκυριά δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Το ποσό που θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση θα είναι ίσο με αυτό που ήδη λαμβάνουν.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι, εντός του Απριλίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «δώρου»

Ποιες θεωρούνται όμως ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.