Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”

27 Ιουνίου 2022
images.jpg33

         

ΠΡΟΣ :    1.     Υπουργό  Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Κύριο Σκρέκα  Κων/νο

                2.     Αξιότιμη Κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέα Ενέργειας και   Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΚΟΙΝ:      1.     Βουλευτή ΝΔ Δράμας, Κύριο Μπλούχο Κωνσταντίνο

                2.     Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος 

Θέμα: Μη λήψη ειδικής μέριμνας στο πρόγραμμα: «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» για τους πολυτέκνους.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα.

1.  Ο Σύλλογος Πολυτέκνων ΠΕ Δράμας εκπροσωπεί ως πρωτοβάθμιο όργανο στο νομό μας Δύο χιλιάδες τριακόσιες πολύτεκνες οικογένειες (2.300) οποίες είναι εγγεγραμμένες ως μέλη στον Σύλλογο μας Ο Άγιος Στυλιανός που είναι  μέλος  στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος η οποία εκπροσωπεί  πάνω από 200.000 πολύτεκνες οικογένειες σ όλη την Ελλάδα ,βρεθήκαμε  προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν διαπιστώσαμε ότι στην υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/61929/864 ΦΕΚ 3099/Β/17.5.2022 Προκήρυξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα κριτήρια δεν περιλαμβάνονται οι πολύτεκνοι και καμία μοριοδότηση δεν προβλέπεται για τις πολύτεκνες οικογένειες, παρά τις υποσχέσεις για τη λήψη ειδικής μέριμνας για τις οικογένειες αυτές, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Περαιτέρω:

α.       Στο κριτήριο Κ4, που αναφέρεται στα εξαρτώμενα μέλη, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των τέκνων πέραν των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων, όσα και αν είναι αυτά (5, 7, 9 κ.λπ.).

β.       Στην περίπτωση ισοβαθμίας, δικαιότερο είναι να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι αιτήσεις που ισοβαθμούν.

           2. Επί τούτοις, σας επισημαίνουμε:

 -Την πρόβλεψη της οφειλόμενης λήψης ειδικής μέριμνας του Κράτους προς τις πολύτεκνες οικογένειες, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που ορίζει ρητά, πως οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους.

 -Τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, (ΣτΕ 1095/2001, ΣτΕ 2036/2006, ΣτΕ 171/2009, ΣτΕ 1650/2008 κ.ά.με πιο πρόσφατη την 430/2022), με βάση τις οποίες ορίζεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται η λήψη μέτρων για τους πολυτέκνους να εξαρτάται από κριτήρια οικονομικά ή περιουσιακά και ότι: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

-Τον αυξημένο κίνδυνο φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες έναντι όλων των άλλων μορφών οικογένειας, περιλαμβανομένων και των μονογονεϊκών οικογενειών. (Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. της 22/6/2021 με τίτλο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ)

-Τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη της Ελληνικής οικογένειας

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου σας επισημάνουμε  την προσοχή σας σχετικά με την μέριμνα της πολιτείας για τις Πολύτεκνες οικογένειες και σας δηλώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον δεδομένοι και την απαξίωση που νοιώθουμε ως Πολυτεκνική Κοινότητα από την Κυβέρνηση σας  θα την Εισπράξετε στις επερχόμενες εκλογές  όποτε και εάν γίνουν. Ευελπιστούμε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους του Υπουργείου σας, για την ανακούφιση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών και επιβαρύνσεων που πλήττουν ιδιαιτέρως τις πολύτεκνες οικογένειες.

Παρακαλούμε τον Κυβερνητικό Βουλευτή Δράμας Κύριο Μπλούχο Κων/νο να δείξει μέγιστο ενδιαφέρον για την τροποποίηση – διόρθωση της αδικίας σε βάρος των Πολυτέκνων Οικογενειών . 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

                                                 Για το ΔΣ

             Ο Πρόεδρος                                                     ο Γενικός γραμματέας

           Σμολοκτός Νικόλαος                                           Στάικος Αντώνιος