Συγχωνεύονται οι παράλληλες συντάξεις – Ποιους συνταξιούχους αφορά

1 Απριλίου 2024
images.jpg12

Ανατροπές δρομολογούνται στις διπλές συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση που χορηγεί ο ΕΦΚΑ με σχέδιο για την ενοποίησή τους σε ένα ποσό ανταποδοτικής και ένα ποσό εθνικής σύνταξης.

Σε πρώτη φάση η συγχώνευση των δυο “παράλληλων συντάξεων” σε μια αφορά τις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τον Μάιο του 2016. 

Σε επόμενο στάδιο, θα επεκταθεί και στις παλαιότερες διπλές συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση που εκδόθηκαν πριν τον Μάιο του 2016, και οι οποίες καταβάλλονται επανυπολογισμένες με δυο ανταποδοτικές και δυο εθνικές συντάξεις.

Η ενοποίηση των δυο συντάξεων από παράλληλη ασφάλιση σε μια εκτιμάται ότι αφορά περίπου 100.000 συνταξιούχους (παλαιούς και νέους). Αν προστεθούν και οι δικαιούχοι λόγω θανάτου ο αριθμό των συνταξιούχων που θα έχουν ενιαία σύνταξη από παράλληλη ασφάλιση, ξεπερνά τους 100.000. 

Το σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο από τον ΕΦΚΑ καθώς επανελέγχονται τα ποσά που έχουν αποδοθεί στους συνταξιούχους, είτε από νέες συνταξιοδοτήσεις είτε από επανυπολογισμένες συντάξεις. Ο επανέλεγχος αφορά στην ορθότητα των υπολογισμών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων.


Για παράδειγμα πολλοί συνταξιούχοι μετά το Μάιο του 2016, που είχαν παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ, βλέπουν στα ενημερωτικά τους μόνον την ανταποδοτική και την εθνική σύνταξη από το Δημόσιο ενώ από το ΤΣΑΥ δεν έχουν συνταξιοδοτική απόφαση, αλλά …φύλλο υπολογισμού της δεύτερης ανταποδοτικής τους σύνταξης. Είναι άγνωστο σε αυτά τα φύλλα υπολογισμού, (που δεν θα βλέπουν οι συνταξιούχοι) έχουν υπολογιστεί σωστά τα ποσά που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

Με την συγχώνευση των δυο συντάξεων σε μια τα ποσά “τσεκάρονται” ξανά και όπου υπάρξουν διαφορές αυτές θα διορθωθούν στην ενιαία σύνταξη.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρούνται καθυστερήσεις τόσο  στην έκδοση των συντάξεων από το δεύτερο ταμείο που οι συνταξιούχοι είχαν παράλληλη ασφάλιση όσο και στην πληρωμή των αναδρομικών που δικαιούνται.

Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει στις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1. Νέους συνταξιούχους από Μάιο του 2016 και μετά οι οποίοι λαμβάνουν δυο ανταποδοτικές και μια εθνική σύνταξη, και με την ενοποίηση θα έχουν μια ανταποδοτική σύνταξη.

2. Συνταξιιούχους λόγω θανάτου με δυο ανταποδοτικές και μια εθνική σύνταξη για δικαιούχους μετά τον Μάιο του 2016 και αργότερα για δικαιούχους με δυο ανταποδοτικές και δυο εθνικές συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση του θανόντα προ του Μαίου του 2016. 

3. Συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση που πήραν τη μια σύνταξη πριν το 2016 και θεμελιώνουν δικαίωμα για τη δεύτερη σύνταξη μετά τον Μαίο του 2016 στο 67ο έτος (και με τουλάχιστον 16 χρόνια στο δεύτερο ταμείο).

4.Παλαιούς συνταξιούχους (πριν τον Μάιο του 2016) που λαμβάνουν δυο επανυπολογισμένες συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, Δημόσιο και ΤΣΑΥ, κ.λ).

Η ενοποίηση των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης θα φανεί στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων στους επόμενους μήνες. 

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος από Δημόσιο και ΤΣΑΥ μετά το Μάιο του 2016 παίρνει 900 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη από το Δημόσιο και 700 ευρώ ανταποδοτική από το ΤΣΑΥ με μια εθνική σύνταξη 426,17 ευρώ. Με την συγχώνευση θα παίρνει 1.600 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και μια εθνική των 426,17 ευρώ.

2. Συνταξιούχιος πριν το 2016, παίρνει επανυπολογισμένη, ανταποδοτική σύνταξη 1.100 ευρώ από τη ΔΕΗ και πήρε δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ΤΜΕΔΕ μετά το 2016 με ποσό 850 ευρώ. Με τη συγχώνευση θα παίρνει μια ανταποδοτική σύνταξη 1.950 ευρώ και μια εθνική 426,17 ευρώ. 

Η ενοποίηση θα αφορά και τις παράλληλες συντάξεις από επικουρική ασφάλιση σε δυο ταμεία.

Μια παράλληλη σύνταξη και για παλαιούς

Το πρόβλημα στην ενοποίηση των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης είναι οι περιπτώσεις παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων όπου καταβάλλονται δυο εθνικές συντάξεις των 426,17 ευρώ. 

Για τους παλαιούς δε, συνταξιούχους η ενοποίηση των δυο ανταποδοτικών και δυο εθνικών συντάξεων  θα συνδυαστεί και με την εφαρμογή της διάταξης περί σώρευσης συντάξεων που σημαίνει ότι θα έχουν μια ανταποδοτική από το άθροισμα των σημερινών δυο συντάξεων και μια εθνική με τη δεύτερη να μετατρέπεται πιθανότατα σε προσωπική διαφορά.https://www.capital.gr/

images.jpg12