ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

3 Σεπτεμβρίου 2026

Αθήνα 1/9/2026

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Σχολεία χωρίς μαθητές και πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί χωρίς δουλειά:

Αρνητικές επιπτώσεις στο δημογραφικό πρόβλημα

Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς και την πρόσφατη ολοκλήρωση των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και την πλήρη αντίθεσή της στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, οι οποίες οδηγούν σε μαζικό κλείσιμο και συγχωνεύσεις Σχολικών μονάδων.

Τα νέα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης και φέτος τρομάζουν :

– 21.000 λιγότεροι μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την τελευταία τριετία.

– Περίπου 100 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία λιγότερα από το 2023 ως το 2026.

– Φέτος, μείον 75 Σχολικές μονάδες!

Κάθε Σχολείο που κλείνει αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ελληνική Περιφέρεια. Η πολιτεία επιλέγει να κλείνει Σχολικές μονάδες, όταν οι μαθητές μειώνονται, αγνοώντας επιδεικτικά ότι, η παρουσία έστω και λίγων πολύτεκνων οικογενειών ή η στρατηγική τοποθέτηση πολύτεκνων εκπαιδευτικών αρκεί για να κρατήσει ένα σχολείο ζωντανό και να δώσει πνοή στην ελληνική ύπαιθρο.

Κι όμως: Το Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρεί στη θέσπιση ειδικής κατηγορίας 16% των θέσεων για πολύτεκνους, όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο Τομέα, πλην της εκπαίδευσης. Άλλο ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, με αποδεδειγμένα ισχυρό δημογραφικό αντίκτυπο και ουσιαστική στήριξη στις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. “Εμμονή σε απερίσκεπτα λάθη” που είχε γράψει κάποτε ο διακεκριμένος Γιάννης Μαρίνος (16/12/2012).

Πάγια τακτική των τελευταίων ετών αποτελεί η πολιτική ηγεσία να οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν μαθητές, άρα κλείνουμε Σχολεία», θεωρώντας λανθασμένα ως οξύμωρο το αίτημα για προσλήψεις πολυτέκνων.

Η πραγματικότητα όμως κάθε χρόνο τους διαψεύδει:

– Ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός είναι «παραγωγός» μαθητών: Όταν ένας πολύτεκνος εκπαιδευτικός διορίζεται στην Επαρχία, μετακομίζει εκεί με ολόκληρη την οικογένειά του. Αυτό σημαίνει την αυτόματη εγγραφή 4, 5 ή περισσότερων παιδιών στα τοπικά Σχολεία, σώζοντάς τα άμεσα από το λουκέτο.

– Το κίνητρο για τη δημιουργία οικογένειας: Η εξασφάλιση μόνιμης εργασίας στους πολύτεκνους λειτουργεί, ως το ισχυρότερο αντικίνητρο κατά της υπογεννητικότητας για τους νέους εκπαιδευτικούς.

– Το σπάσιμο του φαύλου κύκλου: Το κλείσιμο ενός Σχολείου διώχνει τις νέες οικογένειες και ερημώνει οριστικά τα χωριά. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί αποτελούν τη «μαγιά» για να μείνουν οι τοπικές κοινότητες ζωντανές.

Η ΑΣΠΕ αναμένει άμεσα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την άμεση εφαρμογή της ποσόστωσης του 16% για τους πολύτεκνους σε όλους τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση από τη μία πλευρά να εξαγγέλλει μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας να στερεί το δικαίωμα στην εργασία από εκείνους που έμπρακτα στηρίζουν το μέλλον της Ελλάδας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ