Ποιες επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με την έκτακτη εισφορά

10 Σεπτεμβρίου 2011
images

Τη δυνατότητα να συμψηφίζουν τα ποσά των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος με τις επιστροφές φόρου θα έχουν οι φορολογούμενοι.

images

Ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται αυτόματα κατά την έκδοση του «πολυεκκαθαριστικού» σημειώματος με τις εισφορές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά οι φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ θα μπορούν να ζητήσουν από την εφορία τον συμψηφισμό των ποσών των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος με τον φόρο εισοδήματος που τους χρωστάει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 400.000 φορολογούμενοι περιμένουν να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται άνω των 1.500 ευρώ. Ποσά φόρου εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ επιστρέφονται στους φορολογούμενους έπειτα από τακτικό έλεγχο που διενεργεί η εφορία στα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη δήλωση και στον φάκελο των αποδείξεων, ενώ γίνεται έλεγχος και για τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος χρωστάει στο Δημόσιο, η εφορία προχωρά στον συμψηφισμό των δυο ποσών (επιστροφή φόρου και οφειλή).

Στο μεταξύ, καθ’ οδόν είναι η αποστολή 2,3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τις εισφορές στα εισοδήματα, τις αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος. Τα σημειώματα αυτά προέκυψαν μετά την εκκαθάριση 4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων (οικονομικού έτους 2011), ενώ υπολείπονται για εκκαθάριση περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί για τα 2,3 ενιαία σημειώματα ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά θα εκδοθούν περίπου 3 εκατ. «πολυεκκαθαριστικά».

Τα σημειώματα αφορούν τις εξής τρεις κατηγορίες φορολογουμένων:

– Όσους το 2010 το συνολικό εισόδημά τους ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ.

– Όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις (τέλος επιτηδεύματος).

– Όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την κάθε δόση να μην μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Συνεπώς, αν η εισφορά έχει βεβαιωθεί μέσα στον μήνα Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.λπ.

Δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

Εφάπαξ καταβολή

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5% ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Η είσπραξη των εισφορών αναμένεται να ενισχύσει τις εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να «ζεσταίνονται». Μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι δημόσιες εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο μήνα τα τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ομως σε επίπεδο οκταμήνου τα έσοδα βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο, καθώς αντί για αύξηση 5,6% καταγράφουν μείωση 5% και «τρύπα» 3,4 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου δήλωσε χθες ότι «η αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο είναι σημαντική, σταθερή, αφού επιτυγχάνεται κάθε εβδομάδα, και μόνιμου χαρακτήρα, καθώς δεν οφείλεται σε μέτρα εποχιακής απόδοσης διότι, απλώς, δεν υπήρχαν τέτοια μέτρα τη συγκεκριμένη περίοδο».

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η πρώτη λίστα με τα ονόματα όσων χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ή συνολικά 37 δισ. ευρώ και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Τον περασμένο μήνα οι εισπράξεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,1%. Έτσι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι συνολικές εισπράξεις του προϋπολογισμού ανέρχονται σε 30,7 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αναθεωρηθεί εκ νέου ο ετήσιος στόχος για την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 54,042 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εισπραχθούν στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου έσοδα της τάξεως των 23,3 δισ. ευρώ ή περίπου 5,8 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Στην αύξηση των εσόδων του Αυγούστου συνέβαλαν οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι απειλές για κατασχέσεις αλλά και το αυτόφωρο φαίνεται να αποδίδουν αφού οδήγησαν στο ταμείο της εφορίας περίπου 6.000 οφειλέτες τον περασμένο μήνα.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν μόνο τον Αύγουστο ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ από τα οποία εισπράχθηκαν 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 13.000 με 14.000 οφειλέτες του Δημοσίου.

 

Πηγή: Hμερησία