ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ – ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩ

27 Ιουνίου 2014
IMG 0158

Αθήνα, 25/6/2014
Αρ. πρωτ. ΓΠ/Δ27/οικ. 21462/813

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ – ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ» ΕΤΟΥΣ 2014
    IMG 0158
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας-Γενική Γραμματεία Πρόνοιας προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 της αριθμ. Δ12/οικ. 25725/1158/31-7-2013 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Εφαρμογή προγράμματος Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένα άτομα και ενήλικα άτομα με αναπηρίες» (ΦΕΚ 1926/Β7 2013) και επιθυμούν να συνεργασθούν και να υπογράψουν ειδική σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους του προγράμματος αυτού, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η υλοποίηση του προγράμματος «Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένους και ενήλικα άτομα με αναπηρίες» διέπεται από:
1) την αριθμ. Δ12/οικ. 25725/1158/31-7-2013 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1926/Β’ 2013).
2) την αριθμ. ΓΠ (2)γ/οικ. 78327/22-7-2005 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (ΦΕΚ 1079/Β’/1-8-2005).

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα για την υποβολή αίτησης συμμετοχής για την παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους του προγράμματος «Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία» έχουν οι φορείς του άρθρου 1 της αριθμ. Δ12/οικ. 25725/1158/31-7-2013 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Εφαρμογή προγράμματος Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένα άτομα και ενήλικα άτομα με αναπηρίες» (ΦΕΚ 1926/Β’ 2013).

3. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για την ένταξη και τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Κατασκηνώσεων- Λουτροθεραπείας-Πηλοθεραπείας για ηλικιωμένους κι ενήλικα άτομα με αναπηρίες», οι ενδιαφερόμενοι φορείς της προηγούμενης παραγράφου (2), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά εξειδικεύονται για κάθε πρόγραμμα στην παράγραφο 4 της παρούσας, η οποία θα απευθύνεται στη Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η αίτηση συμμετοχής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, ο οποίος έχει αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση για τη συμπλήρωσή της και για τη δέσμευση του φορέα που εκπροσωπεί έναντι του Υπουργείου με μόνη την υπογραφή του. Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου (π.χ. επωνυμία, διακριτικά, τίτλος, ΑΦΜ, ΔΟΥ, στοιχεία επικοινωνίας κλπ.), σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα Ι της παρούσας Πρόσκλησης.
Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθενται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή αποστέλλονται με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier) στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σταδίου 29, ΤΚ 10110, Αθήνα), σε σφραγισμένο φάκελο στον οποίο θα αναγράφεται εξωτερικά η ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του προγράμματος “Κατασκηνώσεις-Λουτροθεραπεία-Πηλοθεραπεία για ηλικιωμένους κι ενήλικα άτομα με αναπηρίες”».
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζεται η 10η Ιουλίου 2014. Ως αποδεικτικό της έγκαιρης κατάθεσης λαμβάνεται μόνο η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και όχι η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

4. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
α) Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων:
1. Αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα
2. Αντίγραφο Καταστατικού ή συστατικής πράξης του φορέα με τυχόν τροποποιήσεις ή Κωδικοποιημένο Καταστατικό (όταν υπάρχει κωδικοποίηση του Καταστατικού, δεν απαιτείται η προσκόμιση των προηγούμενων τροποποιήσεων) και ΦΕΚ δημοσίευσης αυτών.
3. Πιστοποιητικό περί (μη) τροποποιήσεων του Καταστατικού ή της συστατικής πράξης από δικαστική ή διοικητική αρχή.
4. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου στην οποία να αναφέρονται: α) η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, β) ο ορισμός του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας, που έχει το δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και την υπογραφή της σύμβασης, γ) η διάρκεια της θητείας του ΔΣ.
5. Αντίγραφο ταυτότητας του νομίμου εκπροσώπου.
6. Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου ή τουλάχιστον εν ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, από τα οποία να προκύπτει ότι ο φορέας δεν έχει λυθεί, δεν τελεί υπό πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση και επίσης δεν έχει κινηθεί διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή ανάλογη διαδικασία.
7. Αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) σε ισχύ.
8. Αντίγραφο πιστοποιητικού πυρασφάλειας.
9. Αντίγραφο άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατορίου, κυλικείου/μπαρ).
Σημειώνεται ότι υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 ή βεβαιώσεις οι οποίες θα αντικαθιστούν τα δικαιολογητικά (7), (8) και (9) δεν θα γίνονται δεκτές.
β) Πρόγραμμα Λουτροθεραπείας-Πηλοθεραπείας
1. Αίτηση συμμετοχής υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα
2. Αντίγραφο Καταστατικού ή συστατικής πράξης του φορέα με τυχόν τροποποιήσεις ή Κωδικοποιημένο Καταστατικό (όταν υπάρχει κωδικοποίηση του Καταστατικού, δεν απαιτείται η προσκόμιση των προηγούμενων τροποποιήσεων) και ΦΕΚ δημοσίευσης αυτών.
3. Πιστοποιητικό περί (μη) τροποποιήσεων του Καταστατικού ή της συστατικής πράξης από δικαστική ή διοικητική αρχή.
4. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου στην οποία να αναφέρονται: α) η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, β) ο ορισμός του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας, που έχει το δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και την υπογραφή της σύμβασης, γ) η διάρκεια της θητείας του ΔΣ.
5. Αντίγραφο ταυτότητας του νομίμου εκπροσώπου.
6. Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου ή τουλάχιστον εν ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, από τα οποία να προκύπτει ότι ο φορέας δεν έχει λυθεί, δεν τελεί υπό πτώχευση, εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση και επίσης δεν έχει κινηθεί διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή ανάλογη διαδικασία. Τα πιστοποιητικά αυτά υποβάλλονται, εφόσον κατά νόμο χορηγούνται στο φορέα, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τη μη προσκόμισή τους.
7. Αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) σε ισχύ.
8. Αντίγραφο πιστοποιητικού πυρασφάλειας.
9. Φωτοαντίγραφο της Βεβαίωσης Λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου, η ισχύς της οποίας θα καλύπτει όλη τη διάρκεια του προγράμματος, χορηγηθείσα από τον ΕΟΤ, δυνάμει της οποίας δύναται να λειτουργεί η επιχείρηση (παράγραφος 6 του άρθρου 20 του Ν. 4179/2013). Σε περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί ακόμη από τον ΕΟΤ μέχρι το τέλος της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, τότε η επιχείρηση θα αποστείλει Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι έχει υποβάλει αίτημα στον ΕΟΤ και ότι θα προσκομίσει τη χορηγηθείσα βεβαίωση το συντομότερο δυνατόν.
10. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 για την απασχόληση ιατρού στο υδροθεραπευτήριο-πηλοθεραπευτήριο.
11. Αντίγραφο άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατορίου, κυλικείου/μπαρ)
Σημειώνεται ότι υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 ή βεβαιώσεις οι οποίες θα αντικαθιστούν τα δικαιολογητικά (7), (8) και (11) δεν θα γίνονται δεκτές.

5. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μετά την αποστολή και παραλαβή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας Ηλικιωμένων της Διεύθυνσης Προστασίας Οικογένειας, αφού διαπιστώσει την πληρότητα και ορθότητα των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών, προβαίνει στην αξιολόγησή τους.
Ειδικότερα, ελέγχονται:
• Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης συμμετοχής
• Η πληρότητα και ορθότητα των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών
• Η ισχύς των δικαιολογητικών
Για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής, οι φορείς θα ενημερωθούν εγγράφως.
Μετά την έγκριση των αιτήσεων συμμετοχής εκδίδεται Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τη σύναψη σύμβασης με τους φορείς που εγκρίθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την κατανομή των θέσεων των δικαιούχων του προγράμματος ανά φορέα.

6. ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η σύμβαση υπογράφεται από τους νόμιμους εκπροσώπους των συμβαλλομένων μερών, ήτοι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του φορέα.
Στη σύμβαση απαραίτητα ορίζονται:
• Ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος που θα εξυπηρετηθούν από το φορέα, κατά τη χρονική περίοδο που ορίζεται στη σύμβαση
• Οι παρεχόμενες εκ μέρους του φορέα υπηρεσίες
• Το ύψος της ημερήσιας κατ’ άτομο αποζημίωσης
• Τα δικαιολογητικά και ο τρόπος πληρωμής του δικαιούχου φορέα μετά τη λήξη του προγράμματος
• Κάθε άλλη λεπτομέρεια που ήθελε κριθεί αναγκαία για την επιτυχή λειτουργία του προγράμματος.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το Υπουργείο θα εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με την υλοποίηση και τις λεπτομέρειες λειτουργίας του όλου προγράμματος, η οποία και θα κοινοποιηθεί τόσο στους συμβαλλόμενους φορείς όσο και στις αρμόδιες Διευθύνσεις
Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

7. ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Εντός πέντε (5) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, ο φορέας οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου της σύμβασης, η οποία θα ανέρχεται στο 3% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης.
Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης επιστρέφεται στο φορέα μετά την ολοκλήρωση του έργου της σύμβασης.
Η εγγυητική επιστολή εκδίδεται από πιστωτικά ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα και έχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει δε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
• Την ημερομηνία έκδοσής της
• Τον εκδότη της
• Την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
• Το ακριβές ποσό που καλύπτει η εγγύηση
• Το χρόνο ισχύος της
• Την πλήρη επωνυμία και διεύθυνση του φορέα
• Τον τίτλο της πρόσκλησης για την οποία εκδίδεται η εγγύηση

8. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΥΤΩΝ
Δικαιούχοι του προγράμματος, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ12/οικ. 25725/1158/31-7-2013 (ΦΕΚ 1926/Β’/2013) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είναι:
• Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών και ενήλικα άτομα με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή
• Συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας όλων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
• Συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας του Δημοσίου.
• Συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφαλίστων υπερηλίκων ΟΓΑ του άρθρου 1 του Ν.1296/1982, όπως ισχύει.
Από τις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, επιλέγονται κατά προτεραιότητα όσοι είναι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατοι βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας του προηγούμενου οικονομικού έτους και απαραιτήτως δεν έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχο πρόγραμμα άλλου φορέα κατά τη χρονική περίοδο λειτουργίας του προγράμματος.
Η χρονική διάρκεια φιλοξενίας για κάθε δικαιούχο του προγράμματος ορίζεται σε επτά (7) ημέρες (επτά διανυκτερεύσεις).

9. ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ο φορέας υποχρεούται να παρέχει στους δικαιούχους του προγράμματος τον απαραίτητο αριθμό επιπλωμένων δίκλινων ή μονόκλινων δωματίων με πλήρη διατροφή για το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης. Το κάθε δωμάτιο διαθέτει ιδιαίτερο λουτρό, ατομικό ή κεντρικό κλιματισμό ή άλλο αντίστοιχο μέσο.
Η αποζημίωση για τη χρήση του κλιματιστικού ενσωματώνεται στην τιμή συμμετοχής του κάθε δικαιούχου του προγράμματος και δεν επιβαρύνεται για αυτό με επιπλέον χρήματα ο δικαιούχος. Το ξενοδοχείο παρέχει καθημερινή καθαριότητα δωματίων και κοινοχρήστων χώρων, καθώς και αλλαγή ιματισμού (πετσέτες, σεντόνια κλπ.) τρεις (3) φορές την εβδομάδα και επιπλέον, όταν προκύψει ανάγκη. Ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα θα πρέπει να παρέχει φωτισμό καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και να παρέχει ευκολίες μετακίνησης των δικαιούχων του προγράμματος εντός του χώρου του (ανελκυστήρα όπου απαιτείται), και υποδομές για ΑμεΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.
Η εξασφάλιση διατροφής γίνεται με μέριμνα του οικείου ξενοδοχείου εντός ή πλησίον αυτού, και περιλαμβάνει απαραίτητα πρωινό, γεύμα και δείπνο σε επαρκείς ποσότητες, ίδιο με εκείνο που προσφέρεται στους άλλους πελάτες του ξενοδοχείου, φροντίζοντας τόσο για την ποιότητα όσο και για τους όρους υγιεινής.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα λουτροθεραπείας-πηλοθεραπείας, με μέριμνα του ξενοδοχείου γίνεται η μετακίνηση των δικαιούχων του προγράμματος για τη λήψη ιαματικού λουτρού, όταν αυτά λειτουργούν σε απόσταση από το ξενοδοχείο.
Οι προσερχόμενοι για τη λήψη ιαματικού λουτρού δικαιούχοι του προγράμματος εξετάζονται υποχρεωτικά από το γιατρό του ξενοδοχείου για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας τους, και τη δυνατότητα λήψης ιαματικού λουτρού, καθώς και την παροχή ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

10. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ-ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΟΡΕΩΝ
Η ημερήσια κατ’ άτομο αποζημίωση για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους του φορέα προς τους δικαιούχους του προγράμματος λουτροθεραπείας- πηλοθεραπείας ορίζεται στο ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του κάθε φιλοξενούμενου ατόμου με το ποσό των οκτώ (8) ευρώ ημερησίως.
Η ημερήσια κατ’ άτομο αποζημίωση για τους δικαιούχους του προγράμματος κατασκηνώσεων ορίζεται σε είκοσι τρία (23) ευρώ. Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνονται όλες οι νόμιμες επιβαρύνσεις.
Το Υπουργείο ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι του φορέα σε περίπτωση που υπάρξει μηδενική προσέλευση δικαιούχων του προγράμματος. Οι φορείς θα αποζημιωθούν από το Υπουργείο μετά τη λήξη του προγράμματος με το ποσό που αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό φιλοξενουμένων και ημερών διαμονής, υπολογιζόμενο με βάση την τιμή των δεκαεπτά (17) ευρώ ημερησίως κατ’ άτομο για το πρόγραμμα λουτροθεραπείας- πηλοθεραπείας και των είκοσι τριών (23) ευρώ ημερησίως κατ’ άτομο για το πρόγραμμα κατασκηνώσεων.

11. ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ο φορέας οφείλει να γνωστοποιήσει άμεσα και εγγράφως στο Υπουργείο οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει στη μορφή της ξενοδοχειακής μονάδας ή την εκμετάλλευσή της κατά τη διάρκειας ισχύος της σύμβασης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ο φορέας οφείλει να απασχολεί το απαιτούμενο προσωπικό σε αριθμό, σύνθεση και καταλληλότητα για την άρτια παροχή των υπηρεσιών στους δικαιούχους του προγράμματος.
Επίσης, υποχρεούται να έχει στο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας μόνιμο αντιπρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο για την άμεση επιτόπου επίβλεψη και επίλυση κάθε διαφοράς που ήθελε ανακύψει με τους δικαιούχους του προγράμματος κατά το χρόνο ισχύος της σύμβασης.
Για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των παρεχόμενων προς τους δικαιούχους του προγράμματος υπηρεσιών, το Υπουργείο δια των αρμοδίων οργάνων του δύναται να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους επιτόπιους ελέγχους και να προβαίνει στη διασταύρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τους όρους υλοποίησης του προγράμματος.

12. ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Η παράβαση εκ μέρους του φορέα των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη σύμβαση που θα υπογραφεί, αποτελεί λόγο επιβολής κατ’ αυτού των κατωτέρω κυρώσεων: α) γραπτή σύσταση β) καταγγελία-λύση σύμβασης
γ) έκπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του έργου της σύμβασης.
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φορείς του προγράμματος ενημερώνονται σχετικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (
www.ypakp.gr), μετά την ανάρτηση του σχετικού υλικού στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση. Επίσης, πληροφορίες θα δίνονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του ίδιου Υπουργείου στα τηλέφωνα 210.5281177-9.

– Υπόδειγμα Ι

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ