Φοροδοτική ικανότητα πολυτέκνων – Η υπόθεση του ΣτΕ που θα αναταράξει το φορολογικό σύστημα της χώρα

9 Ιουνίου 2015
291211a3

291211a3
Πολύτεκνος οικογενειάρχης (πατέρας 16 παιδιών, 12 από τα οποία είναι ανήλικα) ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μη θεωρηθεί ως φορολογητέο εισόδημα το ποσό που καταναλώθηκε σε απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς του (όπως οι δαπάνες διατροφής, ένδυσης κλπ) και, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, να αναγνωρισθεί ένα εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο, όπως θα προκύψει βάσει των ισχυρισμών που επικαλείται, ώστε να μην φορολογηθεί για το τμήμα του εισοδήματός που δαπανήθηκε σε απόλυτα αναγκαίες δαπάνες επιβίωσης.
“Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αναταράξει το φορολογικό σύστημα της χώρας”, ανέφερε ταραγμένη η νομική εκπρόσωπος του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Επικρατείας, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. Και όντως, θα αναταράξει το φορολογικό σύστημα, επειδή αν το ΣτΕ δικαιώσει τον πολύτεκνο πατέρα, τότε ο φορολογικός νομοθέτης θα υποχρεωθεί να θεσπίσει αφορολόγητο όριο όχι μόνον για τους πολύτεκνους, αλλά και για κάθε πολίτη που είτε δε διαθέτει φοροδοτική ικανότητα, είτε δαπανά μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για τη διαβίωση της οικογένειάς του, είτε για λόγους υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανάπηροι κλπ). Ακόμη περισσότερο, το Υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να θεσπίσει μία συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να αποδείξει το μέγεθος της φοροδοτικής του ικανότητας.

Η υπόθεση, την οποία συντόνισε το Κίνημα Πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” και την οποία χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Χρήστος Κλειώσης, συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη διαδικασία της “πρότυπης δίκης” που προβλέπει ο ν. 3900/2011, αφού αφ’ ενός μεν εισάγεται για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη, είναι επείγουσα και αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 
(Δείτε το σκεπτικό της προσφυγής προς το Συμβούλιο της Επικρατείας)
Το εισόδημα του πολύτεκνου με τα 16 παιδιά φθάνει στα 38.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, με απόλυτα συνετή διαχείριση, 32,475 ευρώ δαπανήθηκαν για τη διατροφή της οικογένειας, για ΔΕΗ, για νερό, για τηλέφωνο, για ιατρικές δαπάνες και για άλλες ανελαστικές δαπάνες (πχ ασφάλεια αυτοκινήτου). Δεν υπολογίζονται τα έξοδα για κάποιο φροντιστήριο που -λογικά- πρέπει να πάνε τα παιδιά, για κάποια στοιχειώδη ψυχαγωγία, ή για κάτι έκτακτο που θα μπορούσε να υπάρξει. Επιπλέον, ποσό 1.100 ευρώ πληρώθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και 925 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας (η Εφορία χρέωσε 440 ευρώ ως “φόρο πολυτελείας” για το 9-θέσιο αυτοκίνητο που έχει ο πολύτεκνος για να μεταφέρει την οικογένειά του!). Πώς θα πληρωθούν οι φόροι (περίπου 8.500 ευρώ) που χρέωσε το ανάλγητο κράτος σ’ αυτή την οικογένεια;
Με την προσφυγή του ο πολύτεκνος ζητάει την αναγνώριση ενός εξατομικευμένου αφορολόγητου ορίου. Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι, εάν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε θα ανοίξει η “πόρτα” για την αμφισβήτηση της φοροδοτικής ικανότητας, έτσι όπως την προσδιορίζει σήμερα αυθαίρετα η φορολογική διοίκηση.
Αυτό είναι που φοβάται σήμερα το Δημόσιο. Γιατί όμως να το φοβάται; Γιατί το Δημόσιο να αντιδρά στη δικαιότερη φορολόγηση των πολιτών του και στην τήρηση του Συντάγματος; Γιατί να συνεχίζει σήμερα, μετά από 6 χρόνια κρίσης, το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίζει ένα άδικο, αδιαφανές και αυτοκαταστροφικό φορολογικό σύστημα;
Ας αναταραχθεί το φορολογικό σύστημα της χώρας! Ούτως ή άλλως οδηγεί σε αντισυνταγματικά αποτελέσματα, είναι δυσλειτουργικό, άδικο και ζημιογόνο για την ίδια τη χώρα. Η ανατάραξη αυτή θα είναι υγιής, αφού θα οδηγήσει στην αλλαγή του.
Η κοινωνία ζητάει να πληρώνουν οι πολίτες φόρους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Είναι τρομερό να αναγνωρίζει το ίδιο το Κράτος την αδικία που υπάρχει και να μας λέει ότι φοβάται να μην αναταραχθεί το -άδικο- φορολογικό του σύστημα!
Η ευαισθησία για την υπόθεση αυτή αυξάνεται όταν αναλογιζόμαστε ότι πρόκειται για μία πολύτεκνη οικογένεια. Μία οικογένεια που προσπαθεί με χίλια δυο βάσανα να επιβιώσει, σε μία στιγμή που ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται δραματικά. Στην απογραφή του 2011 μετρηθήκαμε και βρέθηκε ότι είμαστε 10.815.197 Έλληνες. Και ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους που καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού. Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Με το δείκτη γονιμότητας (δείχνει πόσα παιδιά γεννά κατά μέσο όρο η κάθε γυναίκα – απαιτείται δείκτης 2,10 για την απλή διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα) στο 1,35, ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται με εξαιρετική ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2060, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται ότι θα φθάνει στα 8,6 εκατομμύρια, το 2070 στα 8,1 εκατομμύρια και το 2080 μόλις στα 7,7 εκατομμύρια. Και η τάση αυτή δε μπορεί να αλλάξει εύκολα. Χρειάζονται γενναία και χρόνια μέτρα δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να υποστηριχθεί η αύξηση του πληθυσμού. Όμως, αντί αυτών, το Κράτος μας, φορολογεί κάποιον που δεν έχει παιδιά, με τα ίδια κριτήρια με κάποιον που έχει 5, 10 ή 16 παιδιά. Και δείχνοντας την προκλητική του αναλγησία, φτάνει στο σημείο να χρεώνει …φόρο πολυτελείας στον οικογενειάρχη που έχει ένα μικρό βανάκι για να μεταφέρει την οικογένειά του!
Το Κίνημα Πολιτών Έλληνες Φορολογούμενοι ευχαριστεί τον πολύτεκνο πατέρα και την πολύτεκνη μητέρα από τη Θεσσαλονίκη που του εμπιστεύθηκαν την εξαιρετικά αυτή σημαντική υπόθεσή τους και δηλώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη δικαίωσή τους. Και ότι θα παλέψουμε ώστε να “αναταραχθεί” αυτό το άδικο και ανάλγητο φορολογικό σύστημα.
Και φέτος, οι “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα επαναλάβουμε τη δράση κοινωνικού και νομικού ακτιβισμού “Φορολογική Ασπίδα Πολιτών” ενάντια στην άδικη και αντικοινωνική φορολόγηση. Σχετική ανακοίνωση θα υπάρξει στις επόμενες μέρες.