ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Ξεκινούν οι αιτήσεις την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη

25 Σεπτεμβρίου 2016

 

 

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις των φοιτητών για την μετεγγραφή τους από ΑΕΙ σε ΑΕΙ, ενώ για την κατ εξαίρεση μετεγγραφή  η αρμόδια Επιτροπή του υπ. Παιδείας θα δεχθεί αιτήματα από 1-31 Οκτωβρίου.

Οπως  ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας:

-Οι πρωτοετείς φοιτητές, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή τους, εφόσον επιθυμούν την υποβολή αίτησης μετεγγραφής κατά το ακαδ. έτος 2016-2017, καλούνται να προσέλθουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων, και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους, να παραλάβουν κατά προτεραιότητα κωδικούς πρόσβασης στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες, που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής.

-Για εξαιρετικούς λόγους, που καθιστούν αδύνατη την αυτοπρόσωπη παρουσία, ο φοιτητής απoστέλει αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος με θεώρηση ως προς τη γνησιότητα της υπογραφής του από τα ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή και αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητάς του, για την κατά προτεραιότητα χορήγηση κωδικών πρόσβασης, λόγω συμμετοχής στη διαδικασία των μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

Οι διαδικασίες

Η διαδικασία των μετεγγραφών θα παραμείνει ως έχει και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, ως προς τα κριτήρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Που θα απευθύνουν ερωτήματα οι φοιτητές

Οι ενδιαφερόμενοι όταν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων θα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Δ’ Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης .

Οι κρατούμενοι

Οι φοιτητές που κρατούνται σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο με το Τμήμα εισαγωγής τους Α.Ε.Ι. το οποίο εδρεύει σε νομό όπου λειτουργεί Κατάστημα κράτησης.

Οι κυπριακής καταγωγής

Οι κυπριακής καταγωγής φοιτητές και οι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, που εισήχθησαν σε ποσοστό θέσεων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6 (Β ́ 272/1.3.2007) απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων της ανωτέρω κατηγορίας».

Κατ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών-Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις

Το υπουργείο Παιδείας θα κάνει  και φέτος δεκτές αιτήσεις φοιτητών για κατ εξαίρεση μετεγγραφή.

Η Επιτροπή Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφών εξετάζει αιτήσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της ημεδαπής για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχο των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η Επιτροπή αποφασίζει εάν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση και εάν τεκμηριώνεται ο εξαιρετικός χαρακτήρας του αιτήματος ως ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015.

Τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 δεν συνιστούν λόγο κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.
Υποβολή και εξέταση αιτημάτων για χορήγηση Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφής

1. Οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής υποβάλλονται στην αρμόδια σύμφωνα με τα ανωτέρω Επιτροπή από την 1η έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Δεν έχουν δικαίωμα κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Αίτηση για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί και μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον ο λόγος που επικαλείται ο αιτών προέκυψε μετεγενέστερα. Η απόρριψη αιτήσεως μετεγγραφής, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, δεν συνιστά λόγο που προέκυψε μεταγενέστερα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή των Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.

2. Στην αίτηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση.

Η Επιτροπή αποφασίζει εάν τεκμηριώνεται από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά η συνδρομή ιδιαίτερα σοβαρής και εξαιρετικής περίπτωσης για τη χορήγηση της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

Ο πλήρης φάκελος του αιτούντος και η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής διαβιβάζονται στο Ίδρυμα, στο οποίο ο αιτών έχει αιτηθεί μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση.

Η Επιτροπή Κατ’ εξαίρεση Μετεγγραφών αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
α) Έναν εκπρόσωπο, που υποδεικνύεται από το Σώμα Επιθεωρητών − Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) , ως Πρόεδρος.
β) Έναν (1) εκπρόσωπο   από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο  ως μέλος.
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι.  ως μέλος.
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανωτάτης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας,
Έρευνας και Θρησκευμάτων,  
ε) Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ως μέλος.

Οι βάσεις μετεγγραφών των φοιτητών ανά τμήμα πανεπιστημίων και ΤΕΙ- “Πρωτιά” στις προτιμήσεις το ΕΚΠΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16

Την “πρωτιά” στις πριτμήσεις των φοιτητών για μετεγγραφή, κατά το ακαδημαικό έτος 2015-16, κατάκτησε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  με συνολικά 2.166 αιτήσεις.

Ειδικότερα  σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας:

Α. Τα ιδρύματα της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις

Β. Της  Θεσσαλονίκης 3.686 και

Γ. Μόνο  2.935 προτιμήσεις τα ΑΕΙ  της υπόλοιπης Ελλάδας.

Από τις   9.930   αιτήσεις για μετεγγραφή  οι 9.710 επικαλούνταν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 ασθένειες ή αναπηρίες.

Από τους αιτούντες οι 6600 φοιτητές, ποσοστό  66,46%, δήλωσαν μόνο ένα τμήμα  και οι υπόλοιποι περισσότερα.

Ο συνολικός αριθμός των προτιμήσεων (με τις διπλοπροτιμήσεις) ήταν 13.260 και εξ αυτών οι 7.860 αφορούσαν σε Πανεπιστήμια, οι 5351 σε ΤΕΙ και οι 49 σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Αλλαγές στις αντιστοιχίες για τις μετεγγραφές φοιτητών

Την τροποποίηση της   υπ’ αριθμ. 139804/Β1/2014 «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (Β ́ 2492), για τις μετεγγραφές των φοιτητών υπέγραψε η Αν. υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου  , ως ακολούθως:

α. Η παρ. 35 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«35. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πα− νεπιστήμιου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

β. Η παρ. 37 του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«37. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ− σαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτει− ου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.».

Η προηγούμενη απόφαση

Η προηγούμενη απόφαση, ως προς τα σημεία των αλλαγών όριζε τα εξής:
35. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

37. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για να  δείτε τις αντιστοιχίες των τμημάτων των Πανεπιστημίων  πατήστε εδώ

Για να δείτε  τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ πατήστε εδώ

Στις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ, που περιγράφονται στο παραπάνω ΦΕΚ , έγινε η ακόλουθη τροποποίοηση: “Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, ορίζεται αντίστοιχο με την Εισαγωγική Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς TE του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος TE της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τροποποιουμένων αναλόγως των αντίστοιχων πινάκων όπως περιλαμβάνονται στην προηγούμενη απόφαση”.

Διάταξη για κατ εξαίρεση μετεγγραφές

Κατ’ εξαίρεση όσοι φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ πάσχουν βάσει αποδεικτικών των ΚΕΠΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67%, δύνανται χωρίς περιορισμούς να μετεγγράφονται στην πόλη που ακολουθούν τη θεραπευτική τους αγωγή, στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών της ίδιας επιστημονικής ή γνωστικής κατεύθυνσης, που έχουν την ίδια διάρκεια σπουδών και στα οποία τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν σε αυτά, είναι κατά πλειοψηφία ίδια ή εξαιρετικώς συναφή μεταξύ τους, και επίσης λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται.

Αυτό ορίζει διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο.

Διάταξη για τις μετεγγραφές από ΑΕΙ σε ΑΕΙ διακριθέντων αθλητών

Αν το τμήμα εισαγωγής του δεν χορηγεί την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημειώθηκε η διάκριση, ο αθλητής μπορεί να μετεγγραφεί, κατόπιν αιτήσεώς του, στο αντίστοιχο πλησιέστερο προς τον τόπο του τμήμα- τος εισαγωγής του εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά περίπτωση, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα παραπάνω ορίζει διάταξη η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή,τον περασμένο Μάρτιο, στο νομοσχέδιο “Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις”.