Η απάντηση της υποψήφιας Βουλευτή ΚΙΝΑΛ κ.Χαρίσκου Χρυσάνθης

23 Ιουνίου 2019

η εικόνα προφίλ της Chrysanthi Chariskou, Η εικόνα ίσως περιέχει: την Χαρίσκου Χρυσάνθη, χαμογελάει

Σας παραθέτουμε την απάντηση της κ. Χαρίσκου Χρυσάνθης πολύτεκνης Μητέρας υποψήφιας βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ στα ερωτήματα που θέσαμε για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος . Ευχαριστούμε και ευχόμεθα καλόν αγώνα και επιτυχία.

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να διαβάσετε.Η εικόνα ίσως περιέχει: την Χαρίσκου Χρυσάνθη, χαμογελάει

η εικόνα προφίλ της Chrysanthi Chariskou, Η εικόνα ίσως περιέχει: την Χαρίσκου Χρυσάνθη, χαμογελάειΗ εικόνα ίσως περιέχει: την Χαρίσκου Χρυσάνθη, χαμογελάει

 

Απάντηση προς τον Σύλλογο Ν. Δράμας «Ο Άγιος Στυλιανός» των πολυτέκνων.

Πράγματι η ελληνική στατιστική αρχή επιβεβαιώνει τα στοιχεία που μας έχετε στείλει. Οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κάτι το οποίο το γνωρίζω βιωματικά εφόσον ανήκω και εγώ στις πολύτεκνες μητέρες και ήδη έχω καταθέσει έγγραφη επιστολή στον συνήγορο του πολίτη με τα δικαιώματα τα οποία έχουν θιγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση. Θεωρώ πως είναι άδικο να γίνεται περικοπή της ισόβιας σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια διότι Με το άρθρο 63 του Νόμου 1892/1990, όπως στη συνέχεια αυτό τροποποιήθηκε, είχε καθιερωθεί η χορήγηση ισόβιας σύνταξης ποσού 102 ευρώ στις πολύτεκνες μητέρες, Το άρθρο αυτό, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι είχε τον τίτλο «Μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα», καταργήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ.2 του Νόμου 4093/2012. Η ισόβια σύνταξη ήταν επίδομα που δόθηκε σαν ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής σαν κίνητρο στην γυναίκα λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια μιας και βάλλεται από την γήρανση του πληθυσμού και την μετανάστευση των νέων. Ο νομός Δράμας συνεχώς μειώνεται με ρυθμούς ανεξέλεγκτους. Θεωρώ απαράδεκτο το φόρο πολυτελείας στο πολυτεκνικό αυτοκίνητο καθώς η μεταφορά της οικογένειας δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Και έγκειται στα μέτρα στήριξης της οικογένειας. Παρ’όλα αυτά όμως, τροποποιήθηκε μονομερώς η «συμφωνία» μεταξύ Πολιτείας και πολύτεκνης μητέρας για την χορήγηση ισόβιας σύνταξης, η οποία αποτελούσε και κίνητρο και επιβράβευση και αναγνώριση, για την εν δυνάμει ή και την ήδη πολύτεκνη μητέρα. Τα προβλήματα πολλά και θα με έχετε συνοδοιπόρο στους αγώνες σας και σαν βουλευτή. Προτίθεμαι να υπερασπιστώ τον θεσμό της οικογένειας και της πολύτεκνης μητέρας γιατί θεωρώ πως είναι καθήκον μου τόσο ως γυναίκα όσο και ως πολύτεκνη να είμαι στο πλευρό των πολυτέκνων και εάν έχω την στήριξη των συνδημοτών μου σε εκλόγιμη θέση να αγωνιστώ για όσα μας ανήκουν δικαιωματικά. Το ΚΙΝ.ΑΛ. στο πρόγραμμα ‘Ελλάδα’ ήδη έχει καταθέσει στην βουλή των Ελλήνων προτάσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το κοινωνικό κράτος και την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Αναφέρω ενδεικτικά:

Η Παράταξη μας  υλοποίησε τις μεγάλες τομές για την οικογένεια, την ισότητα, τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Σήμερα σχεδιάζουμε και δεσμευόμαστε για τις νέες προοδευτικές αλλαγές  για την στήριξη της οικογένειας με διευκολύνσεις για την ανατροφή των παιδιών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Καθιερώνουμε «Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό» για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας . Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.

Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

2. Κάθε οικογένεια δικαιούται «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

3. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

4. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

5. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

6. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

7. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

8 Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα.

Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

9. Την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

10. Την σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Εσωτερικών, που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

11. Υποχρεωτικό μάθημα στην εκπαίδευση για τα θέματα «Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας» καθώς και «Αγωγής Υγείας-Σεξουαλικής Αγωγής».

Προτάσεις που αταλάντευτα θα αγωνιστούμε και τώρα και μετά τις εκλογές για να γίνουν πράξη. Χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.

Δεσμεύομαι πως θα είμαι στο πλευρό των πολυτέκνων.

Στόχος μου μια δίκαιη κοινωνία με αξίες και ηθική.

Υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Δράμας

Χρυσάνθη (Χριστιάνα) Χαρίσκου