ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

5 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισημάνσεις της ΑΣΠΕ εν όψει της εορτής των πολυτέκνων (5-11-2017) |  Πολύτεκνοι5.1.2021

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΠΕ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) χαιρετίζει την βαρυσήμαντη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσμοθετήσει – για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας – ένα κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο για την Δημογραφία και την Οικογένεια, δημιουργώντας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τη θέση του Υφυπουργού για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Η πρωτοβουλία αυτή θέτει πλέον τις βάσεις για την δημιουργία του Υπουργείου Οικογένειας, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΑΣΠΕ και παρουσιάσθηκε με την μορφή τεκμηριωμένου υπομνήματος του Επιστημονικού Συμβούλου της (Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής) στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019.

Η δημιουργία του Υπουργείου Οικογένειας θα επικυρώσει την ενεργοποίηση της Ελληνικής Πολιτείας για την αποτελεσματική προστασία της οικογένειας και του παιδιού, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των επιπτώσεων της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ. δείχνουν νέα μείωση πληθυσμού, καθώς την 1η Ιανουαρίου του 2020 ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται σε 10.718.565 άτομα μικρότερος κατά 0,06% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2019, ενώ, στο τέλος του 2020, οι θάνατοι αναμένεται να καταγραφούν κατά 50.000 περίπου περισσότεροι από τις γεννήσεις! Δηλαδή χάθηκε άλλη μια μεσαία πόλη στην Ελλάδα!

Η ΑΣΠΕ, ως ο θεσμικός κοινωνικός εταίρος του κράτους σε θέματα οικογένειας και δημογραφίας και η «φωνή» των 200.000 πολύτεκνων οικογενειών της χώρας, εύχεται καλή επιτυχία στη νέα Υφυπουργό για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κα Μαρία Συρεγγέλα. Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων και της διοικητικής δομής του χαρτοφυλακίου της, καθώς και την ένταξη σχετικών εμβληματικών πρωτοβουλιών στις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2021-2027.

Η ΑΣΠΕ, με την μακρά εμπειρία και γνώση που διαθέτει, είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελληνική πολιτεία στο κρίσιμο μεταρρυθμιστικό πεδίο των Οικογενειακών και Δημογραφικών Πολιτικών. Για να μπορούν οι Έλληνες να αποκτούν όσα παιδιά θέλουν, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για να έχει αύριο η χώρα μας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ