Στις Θερμοπύλες του Ελληνισμού δηλώνουμε παρών. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου σε Ημερίδα για το Δημογραφικό

25 Μαρτίου 2025

ΕΙΣΗΓΗΣΗ- ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 22 Μαρ 2025

Εντιμότατοι άρχοντες, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κυρία Αντιδήμαρχε, περιφερειακοί –δημοτικοί – τοπικοί  Σύμβουλοι. Εκλαμπρότατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας, Πρόεδροι Συλλόγων.

Πολυγραφότατε Καθηγητά κ Μελέτη Μελετόπουλε.

 Κυρίες και Κύριοι.

Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να έρθω στον αγιασμένο ιερό και μαρτυρικό Διδυμότειχο, για μία ακόμη φορά. Την πρώτη φορά ήταν το 1981 ως Στέλεχος του Στρατού μετατέθηκα στη φρουρά της πόλεως Διδυμοτείχου. Έζησα τα ωραιότερα χρόνια ανάμεσα σε φιλόξενους ανθρώπους με αγάπη και προσφορά για τον τόπο τους. Οι Ακρίτες του Έβρου φυλάττουν Θερμοπύλες, στην εσχατιά της Πατρίδος μας.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ακρίτες Βορείου Έβρου» για την πρόσκληση τους ώστε να είμαι μαζί τους στην όμορφη αυτή σύναξη και να τους παρουσιάσω τις Δημογραφικές προκλήσεις και προτάσεις. 

ΠΟΛΥΒΙΟΣ: (200- 118 π.Χ.) είχε πει ότι: «όταν μία πόλη κράτος δεν έχει νέους πολίτες για να ανανεώνονται οι γενεές και ο πληθυσμός της πόλεως, τότε σίγουρα θα κατακτηθεί από άλλο γειτονικό κράτος». Για πρώτη φορά ανέφερε ο Πολύβιος την λέξη αρνησιπαιδεία δηλαδή την άρνηση να τεκνοποιούν οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα. 

ΝΤΕ ΓΚΩΛ: Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπρεπε να αναδιοργανώσει το κράτος και να αποκαταστήσει τις υποδομές που είχαν καταστραφεί. Κάλεσε τους υπουργούς και τους είπε ότι θέλει προτάσεις για σχεδιασμό για αυτό το εγχείρημα. Πράγματι έγιναν προτάσεις απ όλα τα υπουργεία σχετικά με το θέμα. Κανένας όμως υπουργός δεν ανέφερε την λέξη ανθρώπινο δυναμικό. Τότε, ο Ντε Γκώλ τους είπε ότι: «χωρίς νέους και με γερασμένο πληθυσμό όλα αυτά που λέτε είναι <έπεα πτερόεντα>». Έδωσε εντολή να δίνεται στη Μητέρα για κάθε τέκνο που γεννιέται πεντακόσια (500) γαλλικά φράγκα και άλλα προνόμια για να αναστρέψει την υπογεννητικότητα.

Κυρίες και κύριοι ζούμε την Τρίτη Δημογραφική κατάρρευση ως Έθνος.

1η Δημογραφική κατάρρευση έγινε μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τους επιγόνους του, οι οποίοι απολάμβαναν τα αγαθά και τα πλούτη που τους άφησε ο Μέγας Αλέξανδρος και ξέχασαν να κάνουν παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν να υποδουλωθούν από τους Ρωμαίους. 

2η Δημογραφική κατάρρευση είχαμε ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία , με αποτέλεσμα κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης να μην υπάρχουν ούτε πέντε χιλιάδες υπερασπιστές στρατιώτες εντός των τειχών. Βλέπετε η ονομαζόμενη και «πορφυρά διαπλοκή» δεν άφηνε περιθώρια για να δοθούν κίνητρα να γεννιούνται παιδιά, από την χλιδή και την ευμάρεια ξέχασαν οι Βυζαντινοί να τεκνοποιούν με αποτέλεσμα να καταλυθεί Βασιλεύουσα και η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Β΄.

 3η Δημογραφική κατάρρευση είναι αυτή που ζούμε σήμερα σαν Έθνος.  

Από το 1921 για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ραγδαία μείωση των γεννήσεων στην απογραφή του 2001. Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας έως 1,5 εκατ. το 2035 και έως 3  εκατ. το 2050 προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συνδράμει το έργο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Από το 1980 άρχισε η υπογεννητικότητα να έχει μετρήσιμο μέγεθος καθώς ο δείκτης  γονιμότητας ανά γυναίκα το 1971 ήταν 2,9 έως 3,1 τέκνα, το 2001 ο ρυθμός έπεσε στο 1,8 τέκνα ανά γυναίκα και σήμερα είναι  0.9 έως1,2  τέκνα. Με τον ρυθμό γεννήσεων  έναντι των θανάτων έχουμε μια πόλη των πενήντα χιλιάδων ( 50.000) κατοίκων να εξαφανίζεται από τον χάρτη της Ελλάδος σε γηγενής Έλληνες.

Οι αντιδημογραφικές πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις εκτός της κυβέρνησης της περιόδου 2004 έως 2008 είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των γεννήσεων και την αποστροφή των νέων να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά. Με νόμους και αποφάσεις. Νομιμοποίηση των εκτρώσεων η λεγόμενη και «ΛΕΥΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» εκατόν πενήντα έως διακόσιες χιλιάδες οι εκτρώσεις στην Ελλάδα συν τα τροχαία και οι ασθένειες οι λεγόμενες και παράπλευρες απώλειες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα εξαφάνισης των γηγενών Ελλήνων.

ΑΝΕΡΓΙΑ- ΦΤΩΧΕΙΑ- ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΓΑΜΟΙ- ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ- ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ μία ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του της ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Ελάχιστη έως καθόλου.

Κάθε χρόνο αρχής γενομένης από τα χρόνια των μνημονίων μία πόλης των πενήντα χιλιάδων Ελλήνων κατοίκων εξαφανίζεται από τον χάρτη της Ελλάδος. Σήμερα φθάσαμε, οι θάνατοι στην περιφέρεια, να είναι τριπλάσιοι από τις γεννήσεις. Εάν συνεχιστεί ο κατήφορος της υπογεννητικότητας με αυτόν τον ρυθμό, το έτος 2080 δεν θα γεννιούνται Έλληνες. Όσοι θα απομείνουν περί των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) θα κατοικούν στην Αττικοβοιωτια.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΕΝΕΩΝ

Ένα παιδί( 1) ίσον κανένα

Δύο παιδιά(2) αναπληρώνουν τους γονείς.

Τρία παιδιά (3) συμπληρώνουν τους άτεκνους γονείς

Τέσσερα παιδιά(4) γίνεται ανανέωση των γενεών και του γηγενούς πληθυσμού των «γραικών». Η επί πλέον τεκνοποίηση είναι ευλογία.

 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΙΠΑΙΔΕΙΑΣ κατά τον «Πολύβιο».

 Μεγάλη υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού σε περιορισμένα τμήματα της Ελλάδος. Έντονη εσωτερική κινητικότητα που οδήγησε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε μεγάλες αστικές περιοχές και μικρότερα αστικά κέντρα πόλεις έδρες των νομών. Την μαζική μετανάστευση των Ελλήνων τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και την αντίστροφη ροή μεταναστευτικών ρευμάτων τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και μετά ξανά μετανάστευση λόγω των μνημονίων νέα φυγή των νέων παραγωγικής ηλικίας. Η προβληματική εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής. Την υψηλή και έντονη διαφοροποιημένη ανά περιφέρεια και μη αναστρέψιμη δημογραφική γήρανση. Τις ταχύτατες αλλαγές της δομής και σύνθεσης της οικογένειας, βλέπε γάμοι ομοφυλοφίλων και σύμφωνα συμβίωσης

Ο ατομικισμός «ο κάθε ένας και κάθε μία έχει το δικό του πορτοφόλι» και η φιλοχρηματία, η ευμάρεια, οι απολαύσεις της ζωής οδηγούν τους νέους στην αποφυγή γάμου κατά συνέπεια οικογένειας. Η συμβίωση έγινε τρόπος ζωή και οδηγούμαστε έναν νέο τύπο οικογένειας αυτόν της «ΣΥΝΑΙΝΕΣΙΣ».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

«ΔΟΓΜΑ» της παγκοσμιοποίησης είναι «ότι πουν οι αγορές». Δυστυχώς το μοιραίο αυτό δόγμα επέτρεψε στις γενεές πολιτικών και τοπικών παραγόντων να απεκδυθούν των ευθυνών τους για να διευκολύνουν τους οικονομικούς φορείς και τα καρτέλ, διευκόλυνε την απαξίωση της υπαίθρου και των τοπικών κοινωνιών. Η ανάγκη παρέμβασης για την αποκατάσταση της δημογραφικής προοπτικής των συρρικνωμένων δήμων έχει να κάνει με τις ανισότητες σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Οι ανισότητες σε κοινωνικό, χωρικό και περιφερειακό επίπεδο δημιουργούν ένα σύνθετο εκρηκτικό μίγμα ταξικό και επαγγελματικό με αποτέλεσμα καθώς οι συρρικνωμένοι δήμοι να γίνονται φτωχότεροι καθώς η ΣΑΤΑ και οι ΚΑΠ λιγοστεύουν από την κεντρική κυβέρνηση διότι οι χρηματοδοτήσεις γίνονται ανά κεφαλή κατοικοδημοτών και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των. Το αποτέλεσμα είναι να μην διατίθενται τα απαραίτητα χρηματικά εργαλεία στους περιφερειακούς Δήμους για ανάσχεση της υπογεννητικότητας.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: 1. Κάθε χρόνο γεννιούνται τριάντα πέντε (35.000) περίπου χιλιάδες θήλεα τέκνα από γυναίκες ηλικίας από 19 έως 25 ετών. Έξι γενεές εάν θελήσουν να κάνουν το πρώτο τέκνο τους τότε θα γεννηθούν εκατόν ογδόντα (180.000) χιλιάδες τέκνα. Αν αυτό ισχύσει για δέκα (10) χρόνια τότε θα γεννηθούν ένα εκατομμύριο οκτακόσιες (1.800.000) χιλιάδες νέα  παιδιά  Βέβαια οι νέες γυναίκες να αντιδράσουν κατ αρχήν, εάν όμως δοθούν ισχυρά οικονομικά δημογραφικά κίνητρα εκτιμώ ότι θα γίνει κατά 90% αποδεκτό από τον γυναικείο πληθυσμό.

2. Περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) Έλληνες του εξωτερικού υιοθετημένοι περιμένουν την Ελληνική ιθαγένεια το 2025 με αποτέλεσμα σαράντα χιλιάδες (40.000) βρέφη ξεχάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  Κανείς δεν ενδιαφέρεται και μάλιστα το Υπουργείο οικογένειας αλληθωρίζοντας στους λαθρό… για την επίλυση του Δημογραφικού προβλήματος, άλλωστε υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ελληνικής πολιτείας. Βέβαια η πολιτεία δεσμεύτηκε να λύση το πρόβλημα και την αδικία. Μεταξύ των ετών 1950 και 1980 στάλθηκαν στο εξωτερικό πενήντα χιλιάδες (50.000) χιλιάδες Ελληνόπουλα κυρίως στις ΗΠΑ και μερικές Ευρωπαϊκές χώρες. Το δημογραφικό πρόβλημα τελικά είναι οξύτατο στις παραμεθόριες περιοχές και κυρίως στην ΑΜΘ και μάλιστα στον Έβρο. Ιδιαίτερα στην Θράκη όπου προσπαθεί να αναμιχθεί σε κάθε ευκαιρία η Τουρκία με το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Το δημογραφικό πρέπει να αντιμετωπισθεί πλέον περισσότερο ως πρόκληση παρά ως πρόβλημα διότι η δημογραφική κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των βιομηχανικών ανεπτυγμένων χωρών αλλά ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί ολικό επαναπροσδιορισμό της οργάνωσης τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας, τελικά χρειάζεται αλλαγή της οπτικής επαναπροσέγγισης νέα νοοτροπία και ολιστική προσέγγιση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Στα χρόνια που έρχονται η κοινωνική συνοχή και η διαγενεακή αλληλεγγύη θα δοκιμαστούν από τις δημογραφικές μεταβολές. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Πατρίδας μας θα επηρεαστεί από την γήρανση και μη ανανέωση και αναγέννηση του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού.

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΕΙΑ ΖΩΝΗ :

1.  Μείωση του ΦΠΑ σ όλα τα είδη πρώτης ανάγκης .

2. Αφορολόγητη ενέργεια.

3. Επιδότηση μετεγκατάστασης Ελληνικών οικογενειών με ανήλικα τέκνα και στα νέα ζευγάρια με την χορήγηση δημογραφικού κινήτρου ποσό πρώτης εγκατάστασης είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) ευρώ και μηνιαία οικονομική ενίσχυση πεντακοσίων (500) ευρώ για κάθε τέκνο μέχρι ενηλικίωσής του. Επίσης για κάθε νέο μέλος που θα γεννιέται θα δίνεται εφ άπαξ πέντε (5.000)ευρώ .

4.  Να δίνεται η δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία με δάνειο ύψους εκατό (100.000) χιλιάδων ευρώ και μόλις αποκτούν το πρώτο τέκνο να τους αφαιρείται το ένα τέταρτο του δανείου, με την απόκτηση δεύτερου τέκνου να τους αφαιρείται τα δυο τέταρτα του δανείου με την απόκτηση του τρίτου τέκνου να τους αφαιρείται το μισό του δανείου και με την απόκτηση τέταρτου τέκνου να τους αφαιρείται όλο το δάνειο.

5. Μητέρα που αποκτά πέμπτο (5) τέκνο να χαρακτηρίζεται ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ και να τις δίνονται τα ίδια προνόμια με αυτά των αθλητών Ολυμπιονικών, διότι το να τεκνοποιήσεις 5ο  τέκνο και εφ εξής  είναι άθλος και πρέπει έτσι να το αντιμετωπίζει η πολιτεία.

6. Με την απόκτηση 6ου τέκνου η οικογένεια  αυτή να μην  πληρώνει εσαεί καθόλου Εφορία.

7. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και νερού για όσο διάστημα ζουν σε παραμεθόρια περιοχή στον Έβρο.

8. Να δοθούν οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα στα Στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και Δημοσίους υπαλλήλους από άλλες περιφέρειες να κατοικούν υποχρεωτικά στον τόπο που είναι η φρουρά υπηρέτησης τους ή υπηρεσία τους.

Και τέλος:

9. ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ: η λεγόμενη και golden visa να καταργηθεί άμεσα. Είναι η σύγχρονη κεκρόπορτα για την άλωση της Πατρίδος .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι ο Θεός να μην επιτρέψει να επαληθευθεί ο ιστορικός Πολύβιος (200 -118) πΧ.

 

Έχοντας πάντα στο νου τον Α. Κάλβο πού είπε σε ένα ποίημα του «Διασκορπισμένοι οι Έλληνες να τρέχωσι ανά τον κόσμο με εξαπλωμένην χείρα ψωμοζητούντες παρά ΠΡΟΣΤΑΤΑΣ ΝΑΧΩΜΕΝ»

 

Εμείς απόγονοι του ΙΑ Αυτοκράτορα του Βυζαντίου  Κωνσταντίνου Παλαιολόγου θα λέμε με παρρησία εν παντί:

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».

 

Νικόλαος Σμολοκτός Μάρτιος 2025.  

Αξιότιμε  κ Πρόεδρε

Σας αποστέλλω με την επιστολή αυτή τις θερμότερες ευχές  μου για την φιλοξενία που μου παρείχατε κατά την διοργάνωση της Ημερίδας στις 22 Μαρτίου 2025,  με Θέμα την Επανάσταση του 1821 και τις Δημογραφικές προκλήσεις στον Έβρο.

Η άψογη διοργάνωση και παρουσίαση της όλης εκδήλωσης τιμούν εσάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου οι <Ακρίτες>  αλλά και τον Δήμο Διδυμοτείχου που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της υπογεννητικότητας στον Βόρειο Έβρο. Τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται πράξεις  από τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Πατρίδος μας.

 Εύχομαι και εις άλλα με υγεία.         

Ο πρόεδρος

      Σμολοκτός Νικόλαος

+8

Δήμος Διδυμοτείχου

Η 15η Ημερίδα με θέμα “Η Επανάσταση του 1821 και η Επιβίωση του Ελληνισμού Σήμερα” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο «ΠΛΩΤΙΝΗ» στο Διδυμότειχο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι εισηγήσεις των κ.κ. Μελέτη Μελετόπουλου και Νικολάου Σμολοκτού κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού, προσφέροντας πολύτιμες ιστορικές και κοινωνικές γνώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των πολύτεκνων οικογενειών και της πολύτεκνης μητέρας, ως θεμέλιο της επιβίωσης του ελληνισμού και της διατήρησης των παραδόσεών μας.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο ΑΚΡΙΤΕΣ Β. Έβρου και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου, αποτέλεσε φόρο τιμής σε αυτές τις αξίες, στέλνοντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και αγώνα.