Δημογραφική Πολιτική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για να έχει αύριο η χώρα μας.

17 Μαρτίου 2021
444

 

Του Παναγιώτη Γκουντελάκη

Όπως είναι γνωστό το Σύνταγμα  μας περιέχει βασικές διατάξεις για το σχεδιασμό της δημογραφικής πολιτικής, για το θεσμό της οικογένειας, αλλά και για την ειδική φροντίδα που πρέπει να λαμβάνει το κράτος για την πολύτεκνη οικογένεια. Ειδικότερα

Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και ηαιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.

Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδος από το Κράτος.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Απεναντίας βλέπουμε να μην υπάρχει ίχνος πρόθεσης εφαρμογής δημογραφικής πολιτικής ούτε από την Πολιτεία (και ας αυτοδιαφημίζεται  για τα ελάχιστα προνόμια-κίνητρα που έχει δώσει). Μνημόνια, πανδημία και τώρα τελευταία άλλα φρούτα… επισκίασαν  τη λήψη πολιτικών δημογραφικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα οποία έχουν δοθεί σε σχέση με εκείνα τα οποία καταργήθηκαν είναι απειροελάχιστα. Μάλιστα κάποιοι προηγούμενοι πειραματίσθηκαν αλλάζοντας τα εισοδηματικά δεδομένα-κριτήρια των οικογενειών, πήραν τα επιδόματα από τους έχοντες πολλά παιδιά και τα έδωσαν σε αυτούς που έχουν λίγα θεωρώντας ανοήτως ότι είναι ευκολότερο να κάνεις σήμερα 1-2 παιδιά παρά περισσότερα! Τα στατιστικά στοιχεία  τους διέψευσαν.

Στην Ελλάδα, οι πολύτεκνοι:

Δεν έχουν δει ένα σχέδιο στήριξή τους, όπως έγινε για άλλες κοινωνικές ομάδες (αναπήρους και Ρομά).

Βλέπουν το Κράτος να μην τηρεί εν ισχύ νόμους υπέρ τους, όπως η στεγαστική συνδρομή για οικογένειες με επτά (7) ή περισσότερα παιδιά.

Βλέπουν να μην επιλύεται και να  επανέρχεται το καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ίσχυε επί 30 έτη για τους πολύτεκνους, χωρίς κανένα πρόβλημα στα Πανεπιστήμια, όπως ομολογούν και οι ίδιοι πρυτάνεις.

Πληρώνουν υπέρογκα για το εισόδημά τους, ποσά φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, τέλη αυτοκινήτων, κ.λπ.) επειδή έτυχε να έχουν ένα μεγάλο σπίτι ή ένα μεγάλο αυτοκίνητο, τα οποία έχουν ανάγκη λόγω του πλήθους των παιδιών τους.

Δεν λαμβάνουν το πολυτεκνικό επίδομα, το οποίο, όταν ίσχυε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια έμμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. που καταβάλλουν οι πολύτεκνοι για τις αυξημένες καταναλωτικές τους δαπάνες.

Αναμένουν ακόμη να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, όπως ίσχυε τόσα χρόνια, καθώς οι πολύτεκνοι είναι προφανώς οι μεγαλύτεροι οικιακοί καταναλωτές.

Εξακολουθεί  να υπάρχει το  ανάλγητο τεκμήριο διαβίωσης που ακόμη και για 0,01€  φορολογείται κάποιος για τεκμαρτό εισόδημα 3.000€.

Τα παιδιά θεωρούνται τεκμήρια πλουτισμού (μόνο 1.000€ αφορολόγητο εξαγγέλθηκε το οποίο θα ισχύσει με τη φετινή φορολογική δήλωση, όταν παλιότερα με τους ίδιους κυβερνώντες ήταν πολύ μεγαλύτερο)

9. Όλα τα μέτρα-κίνητρα της πολύτεκνης οικογένειας καταργήθηκαν. Ακόμη και ο ν. 2643/1998, που αντικατέστησε το ν. 1648/1986, που θεσμοθετήθηκε με σκοπό να μεριμνήσει για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών, όπως: πολυτέκνους (γονείς και παιδιά), τριτέκνους (γονείς και παιδιά), άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, καταργήθηκε.

Όλα τα παραπάνω έπρεπε να συνοψίζονται στο εξής: Μέτρα που θεσπίζονται υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών ΔΕΝ καταργούνται αλλά αντίθετα ενισχύονται λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Εκτός κι αν υιοθετούμε κάποιες ακραίες κατά καιρούς φωνές επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας με τη παρουσία ΑΛΛΩΝ!

Δεν παραδειγματιζόμαστε , όταν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, κι αυτές με Μνημόνια, δεν δέχθηκαν να συζητήσουν περικοπές στην οικογενειακή τους πολιτική, και συνεχίζουν να ηγούνται δημογραφικά στην Ευρώπη, με νεανικό πληθυσμό και υψηλότερους ρυθμούς γεννητικότητας; Το παράδειγμα επίσης της Ουγγαρίας δεν το βλέπουμε;

Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι υπερέχουν κατά πολύ των γεννήσεων και καθόλου δεν φαίνεται στον ορίζοντα σημείο ανάκαμψης του μεγάλου αυτού εθνικού προβλήματος. Πρόσφατα ιδρύθηκε και υφυπουργείο δημογραφικής πολιτικής, πρέπει να  αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων του. Αλήθεια, είναι κανείς σήμερα που ακούει τη λέξη Δημογραφικό στη χώρα μας; μπορεί και μάλιστα τακτικότατα. Και όχι των εξερχομένων αλλά των εισερχομένων.

Να μη ξεχάσουμε και τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους οι οποίοι από τα πολλά χρήματα που διαχειρίζονται πρέπει να συμβάλλουν κι αυτοί στο ποσό που τους αναλογεί μιμούμενοι άλλες/ους ανά την Ελλάδα που προχώρησαν σε κάτι τέτοιο. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει τα τεράστια χρήματα που θα περιέλθουν στους Δήμους από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων ακινήτων – λανθασμένων τετραγωνικών αυτών που δηλώθηκαν πρόσφατα και μέρος αυτών θα μπορούσε να είναι ανταποδοτικό προς ενίσχυση των πολυτέκνων οικογενειών. Η τοπική Περιφέρεια θα μπορούσε να εντάξει στα πρόσφατα κριτήρια του προγράμματος αναβάθμισης των οικιών με φυσικό αέριο και τον αριθμό των παιδιών που έχει η οικογένεια.

Δυστυχώς όμως δεν πάρθηκαν μόνο μέτρα  οικονομικού χαρακτήρα, τα οποία έφεραν την ποιότητα ζωής των οικογενειών με παιδιά στο απροχώρητο αλλά και μέτρα εναντίον του ιερού θεσμού της Οικογένειας. Έδωσαν βαρύτητα… σε κάτι άλλο, σε κάτι διαφορετικό. Λέτε τώρα να απολαμβάνουμε τους καρπούς;

Το πρόβλημα είναι γενικό και όχι μόνο των εχόντων την εξουσία αλλά κι αυτών που νοιάζονται για τα προβλήματα μας…

 

 

 

Γκουντελάκης  Παναγιώτης